Lainaa ensimmäistä asuntoasi varten

Oman asunnon rahoittamista kannattaa miettiä hyvissä ajoin, jo ennen kuin alat etsiä sopivaa asuntoa. Oma Säästöpankin ASP-tili on täydellinen ratkaisu ensiasunnon ostajalle. ASP-tiliasiakkaana säästät itse 10 % asunnon kauppahinnasta. Lupaamme sinulle asuntolainan säästötavoitteesi ja muiden lainanmyöntöedellytysten täytyttyä. Tutustu rauhassa ASP-tiliin, ja varaa aika lähimpään konttoriisi, niin jutellaan lisää.

Sopiva laina ensiasuntoosi

Ensimmäisen oman asunnon hankinta on jännittävää. Jos olet 15–44-vuotias etkä ole aiemmin omistanut 50 % tai enemmän asunnosta, voit ryhtyä ASP-tallettajaksi. Saat tuntuvia etuja.

Säästä ensin pesämuna

ASP-säästäminen tarkoittaa, että säästät yksin tai yhdessä puolisosi kanssa 10 % asunnon kauppahinnasta tai talon rakentamisen kustannusarviosta. Säästöjä täytyy kertyä vähintään kahdeksana vuosneljänneksenä, vähintään 150-3000 €/neljännes. Oma Säästöpankista saat laskelman, josta näet millä kuukausierällä saavutat säästötavoitteesi suunnitellussa ajassa. Jos elämäntilanteesi yllättäen muuttuu, voit lopettaa ASP-säästämisen koska tahansa ja nostaa tilin varat tiliehtojen mukaisesti. ASP-tilin talletuskorko on 1 % ja se liitetään pääomaan vuosittain. Lisäkorko on vähintään 2 % aloittamisvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta. Se maksetaan, kun säästötavoite on saavutettu ja asunnon kauppakirja allekirjoitettu tai asunnon loppukatselmus suoritettu. Talletuskorko ja lisäkorko ovat verovapaita. 

Lainan saaminen

ASP-rahoitus voi koostua ASP-korkotukilainasta ja ASP-lisälainasta. ASP-lisälainaa voit saada silloin, jos korkotukilaina ei riitä asunnon ostamiseen. Korkotuella tarkoitetaan, että valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 %. Korkotukea maksetaan ensimmäisen 10 vuoden ajan. ASP-rahoitus olla enintään 90 % asunnon hankintahinnasta. Korkotukilainan lainmukainen enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta:

1. Helsinki 215 000 €
2. Espoo, Vantaa, Kauniainen 160 000 €
3. Turku, Tampere 140 000 €
3. Muut kunnat 120 000 €

Korkotukilainaa voidaan myöntää 50 prosenttia enemmän silloin, kun molemmat asunnonhankkijat käyttävät kauppaan omat ASP-tilinsä.

Lainan korkoehdot ja lyhennystapa sovitaan lainaneuvottelussa sinulle sopiviksi huomioiden ASP-korkotukilainoituksen rajoitteet. ASP-lainan maksimi laina-aika on 25 vuotta ja korkotukiaikana ja/tai valtiontakauksen aikana saat käyttää enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta.

Oma Säästöpankista saat laskelman, josta näet millä kuukausierällä saavutat säästötavoitteesi suunnitellussa ajassa.

Lainasi vakuudet

ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa. Valtion takaaman ASP-lainan suuruus voi olla enintään 90 % (normaalisti 85 %) asunnon hankintahinnasta. Valtion takaus on maksuton ja sen suuruus ASP-lainoissa on enintään 25 % (normaalisti 20 %) omistusasuntolainasta, kuitenkin enintään 60 000 euroa.

ASP-edut sinulle

• Säästösuunnitelma on joustava.
• Voit aloittaa säästämisen hyvissä ajoin.
• Saat säästöillesi verovapaata korkoa.
• ASP-korkotukilainan valtiontakauksesta ei peritä takausmaksua.
• Korkotukiosuus on hyvä suoja mahdolliselle korkotason nousulle.