Yhteistyö

Terveiset Savon Pariisista - Yhteistyöllä yrittäjyyteen

Joroisten lukiolla on pitkät perinteet yrittäjyyskasvatukselle. Jo parinkymmenen vuoden ajan oppilaat ovat keränneet luokkaretkirahoja jokakeväistä, kahden viikon mittaista Eurotour -matkaa varten. Varoja on kerätty monin eri tavoin, muun muassa myymällä talouspapereita ja järjestämällä kahvituksia, osuuskunta Eihvelin myötä vielä monimuotoisemmin.

Joroisten lukion osuuskunta Eihvel perustettiin vuonna 2015, sen tarkoituksena on toimia yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristönä lukion oppilaille. Osuuskunta Eihvelin omistavat Joroisten lukion opiskelijat. He ovat yhdessä kolmen opettajan ja yhden yrittäjän kanssa Eihvelin jäseniä. He oppivat osuuskunnassa toimiessaan yhteis- ja tiimiyrittämistä. Tekemällä työtä osuuskunnassa saa hyötyjä, jotka jaetaan yrittäjyyden kansallisina ja kansainvälisinä opintomatkoina. Eihvelin mukana on käyty Italiassa ja Ranskassa yrittäjyyden ja kulttuurin opintomatkoilla sekä kotimaassa yrittäjyyskasvatustilaisuuksissa. Italiassa on yhteistyökoulu Garda Scuola, joka on osuuskunta. Lokakuussa opiskelijat vierailet koulussa jo toisen kerran. 

Varainhankintaa osuuskunta harjoittaa tarjoamalla korvausta vastaan erilaisia palveluja ja tuotteita, kuten kahvituksia ja työsuorituksia. Joroisten Oma osuuskunta on mukana tukemassa toimintaa. Eihvelin puheenjohtajan, erityisopettaja, KT Liisa Remeksen mukaan toiminta on käynnistynyt hyvin. 

Opiskelijat ovat meille tärkeitä ja haluamme olla mukana elämän eri vaiheissa. Lukio on pankille tärkeä yhteistyökumppani ja yhteistyötä on vuosien saatossa tehty monin eri tavoin. Yläkoulun ja lukion oppilaat ovat vierailleet konttorillamme perehtyen eri palveluihin ja pankin liiketoimintaan. Opinto-ohjauksen tunneilla olemme kertoneet yleisesti finanssialasta sekä siitä kuinka erilaisia toimenkuvia esimerkiksi pankeista nykyään löytyy. Pankissamme toimi aikoinaan lukiolaisista koostuva nuorisoparlamentti, jonka kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä. Jäsenille järjestettiin muun muassa ”sijoituskilpailu”, joka kesti yhden lukuvuoden ja parhaan tuoton saanut palkittiin pienellä rahasummalla. Olisikohan vastaavanlaiselle toiminnalle edelleen tilausta, tähän hetkeen päivitettynä? 

Muistamme yhdessä Joroisten Oma osuuskunnan kanssa lukion suorittaneita järjestämällä heille ennen lakkiaispäivää Abi-illan, Cocktail –tilaisuuden, jossa nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Tilaisuutta on juhlittu 90-luvun lopulta saakka. Yrittäjyyteen painottavan lukion teemaan liittyen tilaisuuden juhlapuheiden pitäjinä on vuosien varrella toiminut paikkakunnan yrittäjiä, kunnan virkamiehiä ja myös muita toimijoita kuten Lappeenrannan teknillisen Yliopiston professori Karl-Erik Michelsen.  

On hienoa, että paikkakunnalla on oma lukio ja uskomme, että Joroisten lukio aktiivisena toimijana luo hyvät lähtökohdat jatko-opintoihin ja elämään!

Jaa blogikirjoitus

 

Lisää uusi kommentti