Raha ja arki

Lomailua hyvällä omatunnolla

Talviloma. Päivät ovat jo pidentyneet, saa nauttia auringonvalosta, upeista lumisista maisemista ja kirpeästä pakkasesta.  Vähälumisen edellisen talven jälkeen tätä on kaivattu. Ei tarvitse lähteä lappiin hakemaan talvista tunnelmaa. 

Tänä vuonna otimme muutaman extrapäivän lasten talvilomaan, jotta saamme koko perheen lomat osumaan samalle ajankohdalle. Muutama kiireetön päivä keskelle arkea on juhlaa. Nukutaan ja syödään hyvin, nautitaan yhdessä olosta. Luistellaan, hiihdetään, lasketaan mäkeä, kävellään luonnossa ja välillä voi vilkaista olympialaisia telkkarista.

Päätimme viettää tämän loman kotona, sillä kesällä teemme ulkomaan matkan. Kun kuuden hengen perhe lähtee lomamatkalle, pitää siihen varautua jo hyvissä ajoin, sillä matkabudjetti ei ole kasassa ihan hetkessä. Karsitaan menoja ja säästetään, niin aikuiset kuin lapsetkin. Lapset säästävät viikkorahojaan matkalle käyttörahoiksi ja ymmärtävät senkin, että ennen matkaa ei tehdä pieniä reissuja laivalla tai muuta vastaavaa.

Monesti matkan pystyy maksamaan osamaksulla tai ottamalla lainaa, omia säästöjä ei tarvita. Erilaisia ”vippejä” on tarjolla netissä muutaman ”klikin” päässä. Mitä jos matkaa alkaisikin maksaa vasta matkan jälkeen? Omassa työssä näkee valitettavasti tilanteita, jossa perheen talous on mennyt solmuun, kun erilaisia luottoja on kerääntynyt monta. On matkaa varten otettua lainaa, autolainaa, luottokorttien limiitit täynnä, osamaksusopimuksia jne. Kun kaikki on hyvin, ongelmia ei yleensä ole. Mutta sitten, kun tulee se yllättävä tulojen lasku, esimerkiksi työttömyyttä tai sairastumisia, ollaan pulassa. Lainoille ja luottokorteille on toki oma paikkansa ja niitäkin tarvitaan. Matkaa on kuitenkin mukavampi maksaa etukäteen, kuin vielä vuosi matkan jälkeen.  

Säästäminen on tärkeä taito. Jotkut ovat sen oppineet jo lapsena, jotkut oppivat sen vasta aikuisena. Itse kuulun jälkimmäisiin. 17 vuotta sitten, kun aloitin työt pankissa, säästäminen oli minulle ihan uusi asia. Itse tarvitsin aikoinaan sellaisen vaihtoehdon säästämiselle, että en saanut helposti säästämiäni rahoja käyttööni. Siitä se säästäminen sitten alkoi. Alkuun pienemmällä summalla, mutta kuitenkin jotain laittoi sivuun. Työ pankissa opetti, kuinka tärkeää talouden tasapaino omassa kukkarossa on.

Se, kuinka säästää ja mihin säästää, ei ole oleellisin asia, vaan se, että säästää. On se kohde matka, säästöt lapsille, isompi hankinta, eläkepäivät tai muuten vain varautuminen tulevaisuuden varalle, sivussa on hyvä olla jotakin omaa. Hälytyskellojen on hyvä soida, jos jokaiseen matkaan ja isompaan hankintaan tarvitsee luottoa. Autamme sinua mielellämme täällä Oma Säästöpankissa löytämään sinulle sopivan tavan säästää, olet sitten aloittava säästäjä tai jo konkari säästämisen ja sijoittamisen saralla.

Jaa blogikirjoitus

 

Lisää uusi kommentti