Raha ja arki

Onko omat lakiasiat kunnossa?

Suomalaiset tuntuvat usein ajattelevan, että juristin apua kaivataan harvoin ja vasta silloin, kun jotakin on jo tapahtunut.  Kellään meistä ei ole kristallipalloa. Elämässä tapahtuu yllätyksiä. Miksi ei siis varautuisi näiden yllätysten vaikutuksiin ennakoimalla?

Kuulen usein kommentin, ettei minulla ole mitään omaisuutta, jonka osalta olisi tarve juristin neuvoille tai pitäisi tehdä testamenttia. Kuitenkin sinulla on se tärkein. Se olet sinä itse ja perheesi. Mitä tapahtuu, jos jotain muuttuu ratkaisevasti? Ennakoimalla voit vähentää huolta itseltäsi ja läheisiltäsi.

Ihan jokaisen kohdalla voi milloin tahansa tulla ajankohtaiseksi turvata asioidensa hoitaminen, jos itse siihen ei pystykään. On fiksu päätös tehdä ennakkoon edunvalvontavaltuutus iästä riippumatta. Sillä varmistat taloudellisten asioidesi hoidon valtuuttamasi henkilön avulla, jos et enää itse voi niitä hoitaa. Tällaisessa tilanteessa olet kykenemätön päätöksentekoon oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi. Valtuutuksesta säätävän lainsäädännön tarkoitus on nimenomaisesti suojata valtuutuksen antajaa. Suosittelen kokonaisuuden läpikäyntiä kanssamme. Näin valtuutuksen vaikutus aikanaan todella myös vastaa sitä, mitä tarkoitit. Edunvalvontavaltuutus jää ”lepäämään” eli odottamaan tilannetta, jos sitä tarvitaan. Sitä ei ehkä koskaan tarvita, mutta se on merkittävä apu itsellesi, valtuuttamallesi henkilölle ja myös läheisillesi. Se on osa taloudellisten asioittesi sujuvaa hoitamista.  

Mitä tapahtuu, jos sinä tai puolisosi ette olisikaan enää arkeanne turvaamassa? Meiltä saat asuntoluottoon liitettävän lainaturvan lisäksi asiantuntijan kanssa ohjeet siihen, miten lesken ja lasten asemaa voidaan turvata ja myös varmistaa arjen jatkuvuutta. Tässäkään tilanteessa ei tarvitse olla Roope Ankka, vaan tavanomaiset peruskuviomme asunto, talo ja perhe ovat erittäin tärkeä ja riittävä syy.  Henkilökohtaisesti kehottaisin erityisesti uusperheellisiä sekä avopuolisoita yhdessä tekemään ennakointia tässä asiassa. Keskinäisen testamentin vaikutukset perimykseen avio- ja avopareille voivat lisäksi olla myös verotuksellisesti hyödyllisiä. Eri tyyppisillä testamenteilla voidaan saavuttaa erilaisia tavoitteita jäämistösi suhteen. Tiedätkö ja haluatko vaikuttaa siihen, kuinka sinun perintösi jaetaan? 

Parisuhteen päättyminen voi valitettavasti tulla joskus eteen. Kun eropäätökset on tehty, on hyvä avioparin kohdalla laatia kirjallinen ositussopimus tai avoparien osalta omaisuuden erottelu. Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen osalta omistusoikeuden muutos on oltava kirjallisessa muodossa, johon liittyy myös erityissääntelyä. Ei ole tavatonta, että ongelmia seuraa viimeistään perunkirjoituksessa, jos on myyty vanhaa avio-oikeuden alaista omaisuutta. Myyntihinta on voitu käyttää uuteen asuntoon eikä ositussopimusta ollutkaan entisen puolison kanssa tehty. 

Samalla voisi pohtia elämää pikkuisen pidemmällä aikavälillä. Yleensä perittyä omaisuutta kertyy. Suurin osa metsänomistajista asuu jo kaupungeissa ja kuolinpesät omistavat merkittävän määrän asunnoista. Myös asuntoa hankittaessa voi miettiä, että omistusoikeudet voivat olla muutakin kuin 50–50 prosenttia, esimerkiksi kummankin taloudellisten panostusten suhteessa. Myös luottoja voi olla omansa kullakin. Mikäli kummallakin on jo omaisuutta, voi avioehto olla hyvä ratkaisu. Varsinkin jos halutaan tiettyä omaisuutta pitää omassa suvussa. Avioehdon voi tehdä myös avioliiton aikana ja sisällöltään monella tavalla. Me voimme auttaa muotoilemaan sen tavoitteitasi vastaavaksi. 

Kuolemantapaus ja siitä lakisääteisesti seuraava perunkirjoitus tulevat kohdalle usein yllättäen. Jonkun läheisistä on toimitettava vainajan perunkirjoitus, jonka tarkoitus on toimia vainajan omaisuusluettelona (varat ja velat), määrittää ketkä ovat kuolinpesän osakkaat ja toimia samalla myös veroilmoituksena. Omaisten tehtäväksi jää surun varjossa hautajaisten ja monen muun asian järjestäminen. Me hoidamme puolestasi perunkirjoituksen ja vastaamme kysymyksiisi sekä teemme tarvittaessa myös perinnönjakoon liittyvät toimeksiannot.

Kuten huomasit, lakiasiat linkittyvät osaksi elämän perusasioiden hallintaa ja suunnittelua. Ne ovat osa elämän kokonaisuutta. Mahdollisuuksia on monia, sinun näkemystesi ja tavoitteidesi pohjalta voimme rakentaa sopivat ratkaisut. Näin sinä voit keskittyä elämääsi turvallisin mielin. Ota yhteyttä meihin. Alustava neuvottelu on sinulle asiakkaanamme maksuton ja tarvittaessa tapaaminen järjestyy nopeasti. Olemme siis lähellä ja läsnä kaikissa elämäntilanteissasi. 

 

Jaa blogikirjoitus

 

Lisää uusi kommentti