asiakastarina

Pankkipalveluja kaiken ikäisille ja monenlaisiin elämäntilanteisiin

Meidän Mika Rantanen tutustui lisää omiin asiakkaisiinsa haastattelemalla 100-vuotiasta Lahjaa ja 3 kk Juusoa vanhempineen Joutsenon Oma Säästöpankissa.

Itsenäinen Suomi täytti juuri sata vuotta. Ennen tätä Suomi oli hyvin toisenlainen ja osa Venäjän keisarikuntaa. Venäjän vallankumouksessa 1917 keisarivalta päättyi ja siitä muodostui Neuvosto-Venäjä, jonka uusi johtohahmo Vladimir Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden. Joutsenolainen Lahja Raaska syntyi jo ennen itsenäistymistä Keisarinvallan aikana ja on elänyt ja kokenut koko Suomen itsenäisyyden ajan ja sen monet muutokset ja kehityskaaret.  

Lahja on syntyperäinen Joutsenolainen kuten myös hänen vanhempansa. Lapsia hänelle on syntynyt neljä, lapsenlapsia toistakymmentä ja lastenlastenlapsiakin perheestä löytyy, joista nuorin on nyt vuoden vanha. Lahja muistelee olleensa sota-aikana evakossa Karjaalla, jossa hänelle syntyi poika samana päivänä, kun sodassa solmittiin rauha. Lahja toteaa, että voi jo itse hieman hengähtää, kun lapset on saatu eläkkeelle. Puoliso oli rakennustyöläinen ja rakensi heidän perheelle Joutsenoon kaksi omakotitaloa, josta jälkimmäisessä Lahja asuu edelleen ja sanoo edellisenä talvena tehneensä lumityötkin itse. Pankkilainalla taloa ei rakennettu vaan se tehtiin itse naapurin isännältä ostetuista puista omalla työllä. Lahjan mukaan sen aikainen pankinjohtaja olisi kyllä tarjonnut rakennuslainaa, jota Lahja ei kuitenkaan suostunut ottamaan. Lahja ja hänen miehensä säästivät vähästä ja toivat pienetkin summat pankkiin. Ensimmäisen pankkitilin Lahja muistaa olleen itsellään viimeistään 50-luvulla Säästöpankissa.

Tästä elämisen voimasta ja tahdosta Suomen satavuotinen historia on syntynyt. Lahja näkee Suomen alkuvaiheet hyvin köyhinä aikoina. Toisaalta hän mainitsee, että tästä ei silloin puhuttu eikä kukaan valittanut asiasta. Tällöin elettiin hänen mukaansa rauhallista aikaa. Lapsuuden ja muunkin elämän hän kuvailee tasaiseksi. Lapsina oltiin paljon keskenään toisten lasten kanssa, kun vanhemmilla ei ollut töiden takia kovin paljoa aikaa viettää lapsien kanssa. Nuoruudesta Lahja muistaa miehensä käyneen raskaissa rakennustöissä Nuijamaalla polkupyörällä. Nykyisiä teitä pitkin matkaa tulisi päivässä noin 50 kilometriä. Kihloihin pariskunta meni vuonna 1938 Viipurissa, joka kuului tällöin vielä Suomelle. Sormukset haettiin lehtimainoksen perusteella Aallon Kultasepänliikkeestä, jonka pitkän mainoslauseen Lahja osaa edelleen ulkoa. 

mika-rantanen-blogikuvaOmaSaastopankki-OmaSp-2018.jpg

mika-rantanen-blogikuvaOmaSaastopankki-OmaSp-2018.jpg

Kuvassa vasemmalta oikealle: haastateltavat Lahja Raaska, Juho Ojala, Jenni Ojala, Juuso Ojala sekä Oma Säästöpankin Mika Rantanen.

Pankkimme nuorempaa ja nuorinta asiakaskuntaa edustaa Juho ja Jenni Ojala sekä heidän kolmekuukautinen poikavauva Juuso, jolla on useampaankin kertaan selvästi kommentoitavaa kysymyksiin, eli vauvojen kielellä joko nälkä tai se toinen perustarve. Nuori herra jaksaa kuitenkin kiitettävästi keskittyä ja hymyillä meille uusillekin kasvoille. Tässähän tulee itsellekin jo vauvakuume! Juho ja Jenni ovat kumpikin asuneet Joutsenossa lähes koko ikänsä ja heidän perheensä asuu myös lähistöllä. Pariskunnalle on selvää, että lapselle kannattaa aloittaa säästää jo pienestä alkaen, sillä pienetkin summat kasvavat pitkällä ajalla suuriksi. He ymmärtävät selkeästi eri säästämisvaihtoehtojen luonteen ja tuottomahdollisuudet. Lahjan nuoruudessa puolestaan ei rahastoihin säästetty vaan tili oli käytännössä ainoa vaihtoehto. Nykypäivänä sijoittamistuotteet ovatkin mahdollisia ihan jokaiselle ja niihin säästäminen on hyvin yksinkertaista. Vuosikymmeniä sitten esimerkiksi pörssiosakkeet olivat harvojen herkkua ja niihin ei pienillä summilla ollut mitään sijaa. Helsingin pörssissäkin piensijoittajan viimeinen kompastuskivi pörssierä poistui vasta vuonna 2006 ja tällöin esimerkiksi ns. kansanosakkeen Fortumin erän koko oli 200 osaketta, joten siitä oli maksettava noin 4000 euroa. Eipä siinä hajautettua salkkua ihan pikkurahalla rakennettu! Jenni toteaa myös, että asuntorahoittamisen sääntely on selkeästi kiristynyt viime vuosina. Vaikka heillä onkin oma koti niin hän näkee, että monelle nuorelle perheelle voi tulla ongelmia vastaavassa tilanteessa. En voi olla asiasta enempää yhtä mieltä, sääntelyn kiristyminen on ehdottomasti totta ja tulevaisuudessa asuntosäästämisen tarve todennäköisesti edelleen kiristyy. 

Myös Ojalan perhe asuu omakotitalossa Joutsenossa. Toisilleen ennalta tuntemattomat haastateltavat huomaavatkin asuvansa melko lähellä toisiaan, joten ehkäpä he törmäävät myös tämän haastattelun jälkeen. Saattaapa perheen nuorin hyvinkin pyöräillä muutaman vuoden päästä Lahjan talon ohi.

 

Jaa blogikirjoitus

 

Lisää uusi kommentti