PÄIVITETTY: Varo huijausviestejä - pankkitunnusten kalastelua havaittu

Mediatiedote
28.6.2021

Asiakkaamme ovat saaneet pankkien, viranomaisten sekä postin nimissä sähköposteja ja muita yhteydenottoja, jotka sisältävät linkin, jonka avulla pankkitunnuksia yritetään kalastella. Tekstiviesteissä ja sähköposteissa on rikollisen tekemä linkki, jonka kautta viestin saajaa pyydetään antamaan verkkopankkitunnuksensa. Petoksen uhriksi joutuva henkilö olettaa kirjautuvansa verkkopankkiin, mutta syöttääkin tunnuksensa rikollisen ylläpitämälle sivustolle. Rikollinen kirjautuu tunnuksilla uhrin verkkopankkiin, jolloin uhri saa pankiltaan kirjautumiseen liittyvän vahvistuspyynnön, mutta vahvistaakin rikollisen kirjautumisen verkkopankkiin. 

Hakukonehuijauksessa kirjoittamalla pankin nimen hakukoneeseen, kuten Googleen tai Bingiin, saattaa rikollisen valesivusto näkyä tuloksissa ylempänä kuin pankin aito sivusto. Klikkaamalla hujauslinkkiin päätyy sivustolle, jossa yritetään kalastella asiakkaalta verkkopankkitunnuksia.

Turvallisen verkkoasioinnin varmistamiseksi:

  • Ethän luota liian herkästi hakukoneen antamiin tuloksiin, sillä hakukone saattaa näyttää tuloksena myös huijaussivustoja. 
  • Kirjoita pankin osoite selaimen osoitekenttään ja siirry verkkopankkiin vain kotisivujemme kautta tai käytä OmaMobiili-sovellusta. Voit myös tehdä selaimeen kirjanmerkin oman pankkisi verkkosivun osoitteelle.
  • Olethan erityisen varovainen tekstiviestillä tai sähköpostitse saapuvien linkkien suhteen.
  • Varmista selaimestasi, että verkkosivu on pankin oma osoite. Osoite päättyy aina omasp.fi. Esimerkiksi kotisivumme löytyy osoitteesta www.omasp.fi, verkkopankki osoitteesta www4.omasp.fi ja tunnistuspalvelumme osoitteesta tunnistus.omasp.fi. Huijarit saattavat tehdä hyvin samalta näyttäviä verkko-osoitteita.
  • Ethän luovuta henkilökohtaisia pankkitunnuksiasi kenellekään.
  • Olethan välittömästi yhteydessä asiakaspalveluumme, jos jokin saamasi viesti mietityttää tai epäilet antaneesi tunnuksesi epäilyttävälle taholle.

Poliisi on varoittanut huijauksista kotisivuillaan. Lisätietoa Poliisin uutisessa (23.6.2021)  ja Petosrikokset -sivulla