Hoppa till huvudinnehåll
Iloinen koira istuu muuttolaatikossa.

Så här köper du din första bostad – en krångelfri resa till ditt första hem

Drömmer du om ett eget hem, där du kan vara dig själv och göra saker på ditt eget sätt? Ditt hem är din borg, där du kan uppleva både sorg och glädje och allt där emellan allt eftersom åren går. När planerna på att köpa ett hem blir konkreta är det normalt att vara nervös – att köpa det första hemmet är ett av ditt livs viktigaste beslut. Våra banks specialister är alltid redo att svara på dina frågor och hjälpa dig under resan.

Budgeten för den första bostaden och det första bostadslånet

Det första steget är att undersöka i vilken prisklass som din regions intressanta objekt ligger i. Du får reda på detta genom att kolla närmare på bostadsmarknadsplatserna på nätet. Om du utöver självfinansieringsandel behöver ett bostadslån, kan du redan i detta skede kontakta banken. Våra specialister hjälper dig med att göra beräkningar och vi kan ge dig en preliminär låneoffert. Som hjälp för att planera lånet kan du också använda vår lättanvända låneräknare, med vilken du kan göra riktgivande beräkningar, till exempel bostadslånets månadsrat.

Lånekalkylator

Utöver dina inkomster och lånekostnaderna är det viktigt att beakta andra utgifter som rese-, mat- och uppvärmningskostnader och fritidsrelaterade kostnader. Kom också ihåg att även övriga kostnader är förknippade med ditt första hem, som till exempel försäkringar, underhållskostnader och eventuell fastighetsskatt. Det är också bra att spara pengar parallellt med återbetalningen av lånet, för både bra och dåliga tider.

Objekt som lämpar sig som första bostad

När du har en budget, kan du börja söka efter ditt första hem. Söker du efter ett kompakt hem i ett våningshus, en attraktiv radhuslägenhet eller ett egnahemshus med egen gård? Håll följande saker i åtanke när du bläddrar potentiella hem:

  • Läge: Var vill du bo? Nära arbetsplatsen, din familj eller service? Om du överväger ett nytt bostadsområde är det bra att ta en promenad där och ta in platsens atmosfär.
  • Storlek och planlösning: Hur många kvadratmeter behöver du nu – och om några år? Hurdana utrymmen behöver du? Arbetar du till exempel mycket hemma, där ett separat arbetsrum ökar boendekomforten?
  • Bostadens skick och historia: Granska hemmets skick och fråga om utförda reparationer. Fastighetsförmedlarna ger omfattande information om objektet och oftast kan en extern bedömning betala tillbaka sig självt. Exempel på intyg som ska införas i bostadshandeln är disponentintyg, energicertifikat, husbolagets bolagsordning, bokslut och verksamhetsberättelse. Utöver historia, kom även ihåg att fråga om framtiden – planeras eller är renoveringar på kommande för bostaden?
  • Pris: Kom ihåg att hålla dig inom budgeten. Vid sidan om återbetalningen av lånet måste pengarna också räcka till levnadskostnader så sträck inte på din budgets gränser. Övergripande ekonomiskt välbefinnande är en viktig del av ditt liv.

Ge köpeanbud och förhandla

När du hittar ditt drömhem och har granskat objektet omsorgsfullt är det dags att ge ett köpeanbud. Om fastigheten har en fastighetsmäklare ska anbudet lämnas med denne. Det är bra att alltid ge ett skriftligt anbud som ska innehålla tydliga uppgifter om köpeobjektet, köpesumman samt försäljaren och köparen. Kom ihåg att förhandling är en del av processen:

  • I köpeanbudet nämns hur länge som ditt anbud är i kraft. Du är bunden till ditt anbud tills försäljaren ger dig ett svar eller tills ditt anbud inte längre är i kraft.
  • Köpeanbudet bör göras villkorat, det vill säga villkoret för anbudet är att finansiering lyckas. Om du redan har en preliminär låneoffert, fortskrider processen snabbt efter att banken får uppgifter om objektet som ska köpas och säkerheterna.
  • Om försäljaren godkänner ditt anbud, görs affären enligt villkoren som du har erbjudit.
  • Om du får ett motbud av försäljaren är du inte längre bunden till det ursprungliga anbudet. I motbudet kan försäljaren utöver priset även ändra till exempel tidpunkten för när bostaden blir ledig. Om du godkänner motbudet, görs affären på dessa villkor.
  • Observera att försäljaren har rätt att förkasta sådana anbud som inte gjorts till det begärda priset. Försäljaren är inte heller skyldig att ge ett motbud, men du kan ge ett nytt anbud.

Boka tid

Att göra en bostadsaffär

Godkände försäljaren ditt köpeanbud och banken köpeobjektet? Utmärkt! När köpeanbudet har godkänts och du har godkänt bankens låneoffert, är det dags för själva bostadsaffären. Vid köpslutet undertecknas ett köpebrev som båda parterna har granskat på förhand. Affären kan utföras antingen i banken eller digitalt – fastighetsförmedlaren och din personliga bankspecialist ger dig råd i processen.

Kontakta oss

Nycklarna till ditt eget hem

När alla papper är i ordning, börjar nästa steg på resan mot ditt nya hem. I köpebrevet för bostaden avtalar ni om när försäljaren överlåter bostadens besittningsrätt till dig det vill säga när bostaden blir ledig för din användning. Om inget har antecknats i köpebrevet övergår besittningen när äganderätten övergår. Äganderätten övergår till dig när köpebrevet har undertecknats eller när hela köpesumman har betalats till försäljaren. När du får nycklarna till ditt första hem, kan du förbereda dig på flytten.

Oma Säästöpankin asiakas

Undvik köpbaksmälla

En så kallad köpbaksmälla det vill säga att tvivla efter affären är en vanlig känsla särskilt för köpare av första bostad. Speciellt om det är längre tid mellan bostadsaffären och att man får nycklarna till det nya hemmet är det naturligt att man börjar undra om lägenheten verkligen var så fin som den såg ut på skärmen och om alla brister märktes.

Du kan känna sinnesfrid när du är medveten om att du har granskat objektet omsorgsfullt och gått igenom de ekonomiska frågorna i lugn och ro tillsammans med en specialist. Bostaden du vill köpa är bra att syna flera gånger innan du fattar ett köpbeslut och känna på atmosfären innanför väggarna. När du besöker objektet kan du planera hur du vill möblera och hur bostaden blir hemtrevlig för dig.

Det viktigaste är att inse att även tvekan är en naturlig känsla. Det är värt att underlätta tvekan till exempel genom att renovera eller inreda hemmet och genom att njuta av hemmets omgivning och dess tjänster. 

Välkommen till ett nytt kapitel i ditt liv, gratulerar till ditt nya hem!

Boka tid

Katso myös