Hoppa till huvudinnehåll
Oma Säästöpankin asiakas

Banktjänster för äldre personer

Vi på OmaSp har gjort det enkelt för var och en att sköta sina vardagliga bankärenden hos oss.

Äldre kan sköta sina bankärenden självständigt

För oss är det ytterst viktigt att seniorer kan sköta sina bankärenden självständigt så länge som möjligt och har möjlighet att välja hur deras bankärenden sköts. Trots att digitaliseringen är en del av vardagen för många av våra äldre kunder, vill vi betjäna kunderna smidigt även utan datorer eller smarta enheter. Därför är våra kontor och vår telefontjänst öppna varje vardag. Du kan till exempel fortfarande betala dina räkningar och göra uttag utan tidsbokning på våra kontor. Vi ger instruktioner och vägleder dig gärna även i hur du kan använda våra digitala tjänster. Vi är här för dig – nära och närvarande.

Mer information om våra tjänster

Du har en egen bekant specialist i banken, som du smidigt kan nå i någon av de kanaler du väljer. Du kan ringa hen direkt, skicka meddelande i någon av de digitala kanalerna eller träffas på kontoret. Personlig betjäning ligger oss nära om hjärtat. Det är enkelt att sköta sina bankärenden när du träffar en bekant person som känner dig och ditt ärende.

Nätbanken och appen OmaMobiili gör det möjligt att sköta bankärenden säkert oberoende av plats. I nätbanken sköter du dina dagliga bankärenden, sparande och placeringar samt ansöker om lån i realtid. För att använda nätbanken behöver du bankkoder som du får av det närmaste bankkontoret. Med bankkoderna kan du också identifiera dig hos många viktiga serviceleverantörer, till exempel FPA eller skattemyndigheterna. Vi hjälper dig gärna att komma igång med att använda våra digitala tjänster. Du kan till exempel besöka vårt kontor med din egen smarta enhet och vi kan hjälpa dig att börja använda tjänsterna.

Om du redan använder nätbanken, är e-faktura ett bekymmersfritt sätt att sköta om dina fakturor. Istället för en pappersfaktura i posten kommer den elektroniska e-fakturan till din nätbank och du kan granska och godkänna den snabbt. Vid behov kan du ändra betalningsuppgifterna. För en nätbanksanvändare är e-fakturan enkel, snabb, kostnadsfri och ett miljövänligt sätt att betala sina fakturor. Om du önskar kan betalningen av e-fakturorna göras fullt automatiskt. Läs mer om hur du använder e-faktura.

Oma Säästöpankin asiakas

Våra kontor betjänar dig i de flesta dagliga ärenden utan tidsbokning. Du kan göra uttag och insättningar vid bankens kassa, betala fakturor och göra kontoöverföringar. Våra kontor är öppna varje vardag. Kom ihåg att ta med dig ett giltigt identitetsbevis.

Även OmaSp:s betalkuvert fungerar för att betala fakturor, om du inte använder nätbanken. Fyll bara i dina betalningsuppgifter på fakturan och din underteckning, lägg fakturan i kuvertet och för det till den närmaste postlådan. Vi betalar fakturan som du skickat i betalkuvertet och debiterar summan från ditt konto. Betalkuverten är kostnadsfria och du kan hämta nya från ditt närmaste kontor eller genom att beställa dem från vår kundtjänst. Portot är redan betalat.

Betalar räkningar

Du kan lyfta kontanter med ett betalkort på många sätt, samt betala dina köp tryggt, utan att behöva bära på stora summor pengar i din plånbok. Med OmaSp:s bankkort kan du smidigt lyfta kontanter från bankautomater och göra insättningar till ditt konto i en insättningsautomat. Utöver bankautomaterna kan du göra kontantuttag vid K-butikernas kassor och i R-kiosker. Kontantuttag i samband med köp är kostnadsfritt och kassören ser inte dina konto- eller kortuppgifter.

Oma Säästöpankin asiakas

Har du samlat tillgångar på ditt konto och funderar vad som är bra att göra med dem? Att hålla pengarna på kontot ger ingen extra avkastning på dina besparingar och inflationen äter upp köpkraften för de sparade pengarna på lång sikt. När arbetskarriären är över och bostadslånet eventuellt återbetalat, är det bra läge att börja låta pengarna växa.

Det är bra att behålla en buffert för några månader på kontot, men för större summor rekommenderar vi olika lösningar för besparingar och placeringar. Först är det bra att fundera för vem du sparar pengarna. Det är viktigt att kunna njuta av sin förmögenhet och trygga åt sig själv så bekväma ålderdomsdagar som möjligt. Många väljer också att tänka på de kommande generationerna. Om din plan är att samla förmögenhet till dina barn eller barnbarn, är det bra att till exempel skänka åtminstone en del av förmögenheten för ett sparavtal om kontinuerligt sparande. När du känner till ditt mål, kan vi skapa dig en skräddarsydd lösning som passar just dina behov.

Vid sidan om kontosparande är till exempel en tidsbunden insättning ett bra och traditionellt alternativ. Insättningsperiodens längd och räntan på insättningen varierar beroende på produkt. Våra fonder erbjuder också lämpliga alternativ för olika avkastningsmål och riskprofiler. Kom in till vårt kontor eller kontakta oss så berättar vi gärna mer om spar- och placeringsalternativ.

När man blir äldre kan det bli svårare att sköta bankärenden självständigt och det kan bli aktuellt att få hjälp med att sköta dem. I sådant fall kan man ge en närstående eller annan förtrogen person användarrättigheter till sitt konto. Därmed kan personen ifråga till exempel betala räkningar eller göra uttag på uppdrag för kontoägaren. För användarrättigheten måste både kontoinnehavaren och mottagaren av användarrättigheten identifiera sig med giltiga identifikationsbevis som godkänts av banken. Du kan identifiera dig i en av våra banker eller elektroniskt med bankkoder. Personen som får användarrättigheterna kan för att sköta om löpande ärenden till exempel ansluta kontot till sin egen nätbank eller ansluta ett bankkort till kontot. Det är dock viktigt att komma ihåg att personliga bankkoder eller PIN-koden till bankkort aldrig får överlåtas till en annan person – inte ens till en innehavare av användarrättigheter eller närstående.

Oma Säästöpankin asiakas

En intressebevakningsfullmakt ger en utsedd person rätt att sköta ärenden för en annan persons räkning när de egna krafterna inte räcker till. Med en intressebevakningsfullmakt kan du påverka vem som sköter dina ärenden och hur de sköts, om ditt hälsotillstånd blir så svagt att du inte längre kan sköta dina ärenden. Intressebevakningsfullmakt tas endast i bruk i sådana fall när du själv är oförmögen att sköta ärenden. Fullmakten träder i kraft genom en bekräftelse från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och bekräftelsen kräver också ett läkarintyg som bilaga.

Med intressebevakningsfullmakten bestämmer du själv vilka ärenden som fullmakten gäller. Du kan ge rätt till en person med fullmakt att sköta endast ärenden relaterade till tillgångar och ekonomin eller andra ärenden som gäller dig, till exempel sjukvårdsfrågor. En intressebevakningsfullmakt kan göras hos en jurist och när den är godkänd i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ska den levereras till banken.

Din säkerhet är livsviktig för oss. Olika nätbedrägerier och nätfiske har ökat och säker användning av banktjänster kräver också att man är observant. Vi har sammanställt en checklista över säker användning av banktjänsterna för våra kunder. Vi hjälper dig gärna i alla frågor relaterade till våra banktjänster.

Läs mer

Läs mer