Hoppa till huvudinnehåll
Oma Säästöpankin asiantuntija

Få dina fakturor direkt i nätbanken med e-faktura

E-faktura är ett bekymmersfritt sätt att hantera dina fakturor. Istället för en pappersfaktura i posten kommer den elektroniska e-fakturan till din nätbank och du kan granska och godkänna den snabbt. Vid behov kan du också göra ändringar i betalningsuppgifterna. För nätbanksanvändare är e-fakturan ett enkelt, snabbt, kostnadsfritt och miljövänligt sätt att betala fakturor. Om du önskar kan betalningen av e-fakturorna göras fullt automatiskt.

Fördelar med e-faktura:  

Enkel 

E-faktura är ett bekymmersfritt sätt att betala fakturor. Till skillnad från en pappersfaktura som skickas till din hemadress kan e-fakturan nå dig var du än befinner dig. Dessutom kommer e-fakturor alltid fram i tid, och du behöver inte betala eventuella tilläggsavgifter för pappersfakturering. E-faktura är även ett kostnadsfritt sätt att sköta betalning av fakturor. 

Säker 

E-faktura är säker att använda och du kan alltid lita på att du får fakturan i tid. När du betalar är dessutom uppgifterna för e-fakturan alltid korrekta, och du behöver inte oroa dig för att göra misstag exempelvis när du knappar in kontonumret. E-fakturorna arkiveras automatiskt i din nätbank, så du behöver inte heller bekymra dig om hur du lämpligen ska göra dig av med pappersfakturor. 

Miljövänlig 

E-faktura är ett miljövänligt alternativ. Pappersfakturor har alltid en större miljöpåverkan, som uppkommer vid tillverkning av fakturans material samt utskrift, transport och hantering av fakturan.

Fakturautställarna, med vilka du har tecknat ett e-fakturaavtal, skickar de elektroniska e-fakturorna direkt till din nätbank. En e-faktura innehåller exakt samma uppgifter som en pappersfaktura. Du hittar alla inkomna e-fakturor på samma ställe i nätbankens e-fakturatjänst. Du betalar fakturorna med ett par klick utan att behöva skriva in betalningsuppgifterna eller långa konto- och referensnummer. Om du vill ändra uppgifterna för en e-faktura, till exempel beloppet som ska betalas eller förfallodagen, kan du göra det själv i din nätbank. Det är enkelt att hålla reda på dina fakturor, då de arkiveras automatiskt i nätbanken.

Du kan enkelt beställa en faktura som e-faktura via nätbanken eller OmaMobiili. Du kan också teckna ett e-fakturaavtal i vårt kontor.

Du kan teckna ett nytt e-fakturaavtal i vyn Inkomna e-fakturor under Betalningar i nätbanken eller Betalningar i OmaMobiili.  När du betalar en faktura i nätbanken eller OmaMobiili som är möjlig att betala som e-faktura får du ett meddelande om detta. Det även är möjligt att bläddra i listan över fakturautställare i nätbanken och teckna ett nytt e-fakturaavtal redan innan du har en betalning att genomföra.

Du kan välja att få en notifiering när du får en ny e-faktura i nätbanken, och du kan behöva bekräfta att du har betalat fakturan. Dina inkomna e-fakturor visas bland notifieringarna på nätbankens startsida. Om det gäller en betalning som måste bekräftas hittar du även inkomna e-fakturor i listan över betalningar som behöver bekräftas. 

Om du vill kan du få en avgiftsbelagd notifiering via SMS eller e-post varje gång en ny e-faktura inkommer till nätbanken. Om du har laddat ned OmaMobiili kan du även ta i bruk kostnadsfria pushnotiser, så att du får ett meddelande på din mobila enhet när du får en ny e-faktura i nätbanken.

Vill du göra det ännu smidigare att betala fakturor? När du har beställt dina fakturor som e-fakturor kan du ställa in så att e-fakturorna debiteras automatiskt från ditt konto på förfallodagen. Du kan även ställa in ett högsta fakturabelopp i euro som kan betalas automatiskt: E-fakturor som understiger maxbeloppet betalas utan bekräftelse, medan större fakturor måste bekräftas med ditt nyckeltal.

Dina fakturor sparas automatiskt i e-fakturaarkivet i din nätbank.  Du hittar fakturaarkivet genom att gå till snabblänkarna längst ned på startsidan i nätbanken eller i vyn Inkomna e-fakturor under Betalningar. E-fakturor sparas i nätbanken i cirka 7 år.

Läs mer