Hoppa till huvudinnehåll
OmaSp:n asiantuntijat

Ett brukskonto för dagliga ekonomiska ärenden

OmaSp:s brukskonto är ett lämpligt val för att sköta dina dagliga ekonomiska ärenden.

Ett brukskonto är ett bankkonto för vardagen

Med ett brukskonto kan du smidigt hantera vardagliga inköp, din ekonomi och betalning av fakturor. Se till att kontot har ett regelbundet flöde av inkomster, exempelvis från löner eller pensioner, och betala sedan dina fakturor som du själv väljer. 

Du kan koppla alla moderna banktjänster till brukskontot och enkelt sköta dina dagliga ekonomiska ärenden också via nätet och i mobilen. Till kontot kan du koppla bankkort, nätbankstjänster, OmaMobiili, e-fakturor och direktbetalningar. Ett brukskonto passar även bra som gemensamt konto för hela familjen eller som eget konto för ett barn. 

Mer information om brukskonton

Delar ni redan på hemmet och kylskåpsinnehållet? Ett brukskonto kan också öppnas tillsammans med en annan person, till exempel en partner. Många par öppnar ett gemensamt konto för att göra det enklare att hantera den gemensamma ekonomin. Syftet med ett gemensamt konto är inte att ersätta makarnas egna konton, som exempelvis löneinkomsterna kommer till, utan det är ett hjälpmedel för att sköta parets gemensamma ekonomi. På kontot kan man till exempel varje månad sätta in ett visst överenskommet belopp eller en procentandel av lönen för att betala för hushållets gemensamma kostnader, såsom mat och boende. 

När man öppnar ett gemensamt konto är det en bra idé att först gå igenom de praktiska spelreglerna som ska gälla för kontot, så att båda parterna har samma uppfattning om vad kontot ska användas till. Paret kan exempelvis bestämma att de varje månad avsätter ett visst belopp från sin lön till det gemensamma kontot, och att kontot används för inköp som de kommer överens om tillsammans. När båda kontoinnehavarna har fulla användarrättigheter till kontot har båda möjlighet att använda kontot självständigt och exempelvis koppla det till sin egen mobil- och nätbank. Det är också möjligt att koppla OmaSp:s bankkort till kontot. 

Man kan dock även fastställa begränsningar för kontot, till exempel att uttag ur kontot endast kan göras i banken i närvaro av båda innehavarna. Vi går igenom alla dessa alternativ i banken i samband med att kontot öppnas. 

När familjen får tillökning är det möjligt att öppna ett konto för barnet så fort barnet har fått ett namn och det har registrerats i befolkningsdatasystemet. Redan ett litet barn har nytta av ett eget konto, till exempel för insättning av pengagåvor. Senare i livet är kontot och det kopplade bankkortet ett viktigt instrument för att lära sig ekonomiska färdigheter och användning av pengar. Banktjänster och sparande ger barnet goda förutsättningar att utveckla ekonomiska färdigheter i framtiden.   

Kontakta banken när du vill öppna ett nytt konto. Du kan skicka ett meddelande via OmaMobiili eller nätbanken, besöka vårt kontor eller identifiera dig med bankkoder och få betjäning via chatt eller telefon. Att öppna ett konto går snabbt. 

OmaSp är banken med nöjda kunder. Om du inte är kund hos oss ännu hjälper vi dig gärna med att öppna tjänsterna. För att öppna tjänsterna kan du skicka ett meddelande till oss eller boka en tid för ett nätmöte eller besök i vårt kontor. Vi ordnar allt du behöver för att byta bank.

Kontakt

Läs mer