Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiakas

Tili lapselle eli koti lapsen omille varoille

Kun perheeseen saapuu uusi tulokas, kannattaa hänelle avata aivan oma tili esimerkiksi lahjaksi saataville rahoille.

Lapsen oma pankkitili

Lapselle tilin voivat avata lapsen vanhemmat yhdessä. Ensimmäiseksi tiliksi lapselle sopii käyttötili tai säästötalletustili, jotka voidaan liittää vanhempien verkkopankkiin. Käyttötiliin voidaan lapsen kasvaessa liittää myös ensimmäinen oma pankkikortti. Jos vanhemmat tai esimerkiksi isovanhemmat tai kummit haluavat kerryttää lapselle pesämunaa tulevaisuuteen, kannattaa tutustua vaihtoehtoihin lapselle säästämiseen.  

Lapselle säästäminen

Oma Säästöpankin asiantuntija

Pankkitilin avaus lapselle

Jos lapsen vanhemmilla on yhteishuoltajuus, avaavat he yhdessä tilin lapselle ja molemmat saavat käyttöoikeuden lapsen tiliin. Kumpikin vanhempi täyttää ja allekirjoittaa valtakirjan alaikäisen pankkiasioiden hoidosta. Tilin käyttöoikeuksia voidaan rajata vanhempien näin yhdessä päättäessä. On esimerkiksi mahdollista, että vain toinen vanhemmista käyttää tiliä, tai että rahan nostaminen tililtä vaatii kummankin vanhemman hyväksynnän. Yksinhuoltajalla käyttöoikeus on automaattisesti yksin.   

Lapsen tullessa täysi-ikäiseksi vanhemmilla ei ole enää oikeutta käyttää lapsen pankkipalveluita tai nähdä lapsen tilitietoja ilman lapsen erikseen antamaa valtuutusta. Lapsen tilillä olevat varat ovat aina lapsen omaisuutta, ja täysi-ikäiseksi tullessaan lapsi päättää itse varojen käytöstä. 

Varaa aikaOta yhteyttä

Maksavatko lapsen pankkipalvelut?

OmaSp:ssä lasten peruspankkipalvelut, kuten tili, kortti ja verkkopankki ovat maksuttomia. Nuorten alennukset ovat voimassa sen kuukauden loppuun, kun asiakas täyttää 23 vuotta. 

Lisätietoja lasten tileistä

 1. Kun on aika avata lapselle tili, tulee vanhempien varata tapaaminen pankin asiantuntijan kanssa. Tapaamisen voi varata joko pankin konttoriin tai verkkoneuvotteluun. 
 2. Tapaamisessa tulee olla mukana alaikäisen molemmat huoltajat tai toinen huoltaja valtuutettuna valtakirjalla. Valtakirjan voi täyttää myös sähköisesti. Huoltajien henkilöllisyys tulee pystyä todentamaan voimassa olevasta henkilöllisyystodistuksesta.   
 3. Vanhemmat voivat jo ennen tapaamista tutustua valtakirjaan alaikäisen pankkiasioiden hoidosta ja halutessaan täyttää sen valmiiksi. Valtakirjalla huoltajat määrittelevät mitä sopimuksia toinen huoltaja voi tehdä ja mitä käyttöehtoja alaikäisen tilin käyttöön halutaan.
  Valtakirjat
   
 4. Mikäli alaikäiselle hankitaan samassa yhteydessä tilinkäyttövälineitä kuten pankkikortti tai verkkopankki, tulee myös alaikäisellä olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi.   
 5. Tilinumeron uuteen tiliin saatte heti, kun molemmat vanhemmat tai valtakirjalla valtuutettu vanhempi on alekirjoittanut tilisopimuksen. Kortti ja sen PIN-tunnus postitetaan lapsen kotiosoitteeseen.  

 

Varaa aika

Katso myös

  Henkilöasiakas