Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiakas

Opintolainalla rahoitat opintosi

Elämän muistorikkainta aikaa nuudelien voimalla vai kasa kokemuksia väljemmällä budjetilla? Hae opintolainaa ja voit keskittyä opiskeluun.

Opintolaina on valtion takaama

Monelle opiskelijalle opiskeluaika on taloudellisesti haasteellista. Opintotuki ei tahdo riittää ja opintojen ohella on käytävä töissä. Opintolaina on hyvä vaihtoehto opiskeluajan rahoittamiseen ja saat rauhassa keskittyä opiskeluun. Opintolainan käyttöön ei myöskään ole rajoituksia – joku voi nähdä opintolainan nostamisen myös kannattavana sijoituksena.  

Tiesitkö, että opintojen sujuessa suunnitellusti, voit saada Kelan maksaman hyvityksen, joka pienentää takaisin maksettavan lainan määrää? Valtion takaama opintolaina on turvallinen ratkaisu opiskelujen rahoittamiseen. Et tarvitse muita takaajia tai vakuuksia.  

 

Lisätietoja opintolainasta

Opintolainan kuukausittainen määrä on 300–800 euroa, riippuen iästäsi ja oppilaitoksestasi. Kelasta saamastasi opintotukipäätöksestä selviää opintolainan enimmäismäärä, nostoerät ja niiden ensimmäiset ja viimeiset nostopäivät. Opintolainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. Lainan todellinen vuosikorko muodostuu tämän varsinaisen koron lisäksi muista lainasta aiheutuvista kuluista. 
 
Pankki pääomittaa opintolainan korot niin kauan, kun lainanottaja saa opintotukea. Korkojen pääomittaminen tarkoittaa, että korot lisätään opintolainan määrään. Viimeisen opintotukilukukauden jälkeen pankki pääomittaa korot vielä yhden lukukauden ajan, mutta sen jälkeen lainanottaja maksaa korot puolivuosittain. Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin kahden vuoden kuluttua viimeisestä opintotuen erästä. Olemme sinuun yhteydessä, kun lainan takaisinmaksu alkaa. Maksusuunnitelmasta on aina mahdollista sopia yhdessä asiantuntijamme kanssa. 

Esimerkkilaskelma: Lainan todellinen vuosikorko 4 500 euron lainalle 15 vuoden maksuajalla on 6,01 % olettaen, että lainan korko on 4,015 %, perustamismaksu on 20 euroa ja lainan automaattisen kuukausiveloituksen kulu on 4 euroa. Lainan arvioitu kokonaiskustannus on 6 761,40 euroa. Laskelma on tehty olettaen, että laina nostetaan viiden vuoden aikana ja lainan korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät muuttumattomina koko laina–ajan. 

  1. Hae valtiontakausta opintolainallesi Kelasta samalla kun haet opintotukea. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle. 
  2. Opintolainaa haetaan pankista aina lukuvuodeksi kerrallaan. Tee opintolainahakemus kätevästi omassa verkkopankissasi tai konttorissamme. 
  3. Jos sinulla on jo opintolainaa, hae nykyiseen lainaasi lainaerän lisäystä verkkopankissasi. 
  4. Kun opintolainahakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Voit valita lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, jolloin saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä. Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä. 
  5. Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleisesti n. 1,5–2 vuotta opiskelujen päättymisen jälkeen.  

Kun opintosi sujuvat suunnitellusti ja valmistut tavoiteajassa, voit saada opintolainaasi Kelan maksaman opintolainahyvityksen, joka pienentää takaisin maksettavan lainan määrää.  Opintolainahyvitys on 40 % siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Sinun tulee siis nostaa opintolainaa yli 2 500 euroa, jotta voit saada hyvityksen. Opintolainahyvityksessä on enimmäismäärä. Voit nostaa lainaa kuukaudessa tai lukuvuoden aikana myös opintolainahyvityksessä huomioitavaa määrää enemmän. Tällöin saat hyvityksen lainan enimmäismäärästä, mutta et sen ylittävältä osalta.

Ladattavat aineistot

Katso myös

    Henkilöasiakas