Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiakas

Vaikeuksia lainan maksamisessa

Jos sinulla on vaikeuksia huolehtia lainasi tai korttiluottosi maksueristä sopimuksen mukaisesti, ole mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä pankkiin. Maksuvaikeuksiin voidaan yhdessä etsiä ratkaisua.

Kun elämäntilanteesi muuttuu 

Lainaa ottaessasi kävimme huolella läpi senhetkisen elämäntilanteesi, työllisyystilanteesi, tulosi ja säännölliset menosi ja lainasi maksuerä sovittiin tilanteeseesi sopivaksi. Ymmärrämme, että elämäntilanteesi voi laina-aikana muuttua. Kenties jatkoit opintoja, perustit perheen tai työsuhteessasi tapahtui muutoksia tai sinä tai läheisesi sairastui vakavasti. Kun elämäntilanteesi muuttuu niin, ettet pysty enää huolehtimaan lainasi tai korttiluottosi maksuerästä, kuten sovimme, ole mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä meihin. Näistä kaikista sovitaan tapauskohtaisesti. 

Mahdollisia ratkaisuja maksuvaikeuksiin ovat esimerkiksi: 
 

  1. Lyhennysvapaa 

Käymme yhdessä läpi kokonaistilanteesi ja selvitämme yhdessä, onko lainaasi mahdollista sopia lyhennysvapaa määräajaksi, jonka aikana maksat lainasta ainoastaan korot. 

  1. Laina-ajan pidentäminen 

Jos lainasi takaisinmaksuaikaa voidaan jatkaa, laina-aikaa pidentämällä lainan kuukausittaista maksuerää on mahdollista pienentää 

Huomioithan, että lainaehtojen muutoksiin tarvitaan mahdollisten takaajien tai pantinantajien suostumus.  

Maksuviiveet lainassa 

Maksuviiveet lainassa tai korttiluotossa aiheuttavat sinulle lisäkustannuksia. Jos et pysty maksamaan lainasi kuukausierää, muistutamme sinua ja lainasi mahdollisia takaajia ja vierasvakuudenantajia erääntyneestä maksuerästä. Muistutusmaksu lisätään lainasi maksuerään. Lisäksi viivästyneelle maksuerälle peritään korkolain mukaista viivästyskorkoa.  

Maksuviiveet saattavat myös vaikuttaa mahdollisuuksiisi saada muutoksia lainoihin ja estää uusien lainojen saannin, joten on tärkeää, että olet pankkiin yhteydessä mahdollisimman nopeasti, kun taloustilanteesi on muuttunut.  

Lainasi voidaan myös irtisanoa kokonaan takaisinmaksettavaksi, jos viivästykset jatkuvat pitkään. Irtisanomisen jälkeen käynnistämme lainan perinnän oikeusteitse, mikä myös lisää kustannuksia ja aiheuttaa luottotietomerkinnän. 

Autamme sinua mielellämme selvittämään OmaSp:ssä olevien lainojen hoitamista. Jos maksuongelma on laajempi, kannattaa talous- ja velkaongelmissa olla yhteydessä tukipalveluihin kuten Takuusäätiön neuvonnan tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojan puoleen. 

Henkilöasiakas