Vastuullinen sijoittaminen ja ESG
Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa sitä, että sijoitustoiminnassa otetaan huomioon ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen sekä hyvään hallintotapaan eli ns. ESG-tekijöihin (Environmental, Social and Governance) liittyvät asiat.
Ympäristö – Environmental
Ympäristön osalta huomioidaan esimerkiksi, miten yritys ottaa toiminnassaan huomioon kestävään kehitykseen, luonnon monimuotoisuuteen ja energiakysymyksiin liittyviä seikkoja.
Sosiaalinen vastuu – Social
Sosiaalisen vastuun osalta huomioidaan mm. ihmisoikeuksien kunnioittaminen, henkilöstöpolitiikka, työolosuhteet ja tasa-arvo.
Hyvä hallintotapa – Governance
Hyvä hallintotapa tarkoittaa sitä, miten yritys huomioi esimerkiksi korruption ja lahjonnan vastaiseen toimintaan, hallituksen riippumattomuuteen ja palkitsemiseen sekä veronmaksuun liittyvät asiat.
Sijoita vastuullisesti tuotoista tinkimättä
Sp-Rahastoyhtiössä ei toistaiseksi tehdä tarkkaa arviointia kestävyysriskien vaikutuksista sen hallinnoimien rahastojen tuottoon. Kestävyysriskien huomioon ottamisesta rahaston sijoituspäätöksissä ei kuitenkaan oleteta syntyvän merkittävää haitallista tuottovaikutusta pitkällä aikavälillä.
Ilmoitus sijoitusneuvonnan pääasiallisista haitallisista vaikutuksista kestävyystekijöihin
Omista sijoituksia ohjaavista arvoista kannattaa keskustella pankissa asiantuntijamme kanssa. Otamme aina sijoitusneuvonnassa huomioon kestävyysmieltymyksesi, kun rakennamme sinulle säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuja. Näin voit asiakkaanamme tehdä tietoon perustuvia päätöksiä tuotteisiin ja palveluihin liittyvistä ESG-tekijöistä. Kestävyysmieltymyksillä tarkoitetaan EU-Taksonomian (EU) 2020/852, EU:n tiedonantoasetuksen (EU 2019/2088) ja pääasiallisten haitallisten vaikutusten huomioimista ja selvittämistä osana sijoitusneuvontaa. Lisätietoja OmaSp:n ja yhteistyökumppaneidemme vastuullisuudesta saat mm. pankin Sijoittajatiedotteesta.
Käytännössä mieltymykset selviävät aiheeseen liittyvien kysymysten avulla. Esitämme sinulle kysymyksiä kolmesta eri teemasta: Ympäristön, sosiaalisten ja hallinnollisten tekijöiden näkökulmasta sekä pääasiallisten haitallisten kestävyysvaikutuksien näkökulmasta. Saat valita, missä määrin näitä seikkoja huomioidaan sijoitusratkaisuissamme.
Rahastojen vastuullisuusluokat
EU:n kestävän rahoituksen sääntelyn yksi tavoitteista on sijoitustuotteiden vastuullisuustiedon parempi läpinäkyvyys ja saatavuus sekä tuotteiden parempi vertailtavuus. Tämän vuoksi rahastot luokitellaan kolmeen eri luokkaan, riippuen rahaston kestävyystavoitteista: artikla 9, artikla 8 ja artikla 6.
Rahastot, joiden tavoitteena on kestävien sijoitusten tekeminen. Ne sijoittavat yhtiöihin, jotka tuottavat positiivista vaikuttavuutta ympäristöön, ja/tai yhteiskuntaan ja ihmisten hyvinvointiin.
Rahastot, jotka edistävät ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia poissulkemalla yhtiöitä, joilla on ympäristölle ja yhteiskunnalle haitallista liiketoimintaa. Rahastoihin valitaan ja painotetaan yhtiöitä, jotka huomioivat ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät asiat verrokkiyhtiöitään paremmin. OmaSp toimii Sp-Rahastoyhtiön ja Sp-Henkivakuutuksen asiamiehenä. Suurin osa Sp-Rahastoyhtiön hallinnoimista rahastoista tai sijoitussalkuista ovat artikla 8 mukaisia rahastoja.
Rahastot, jotka huomioivat kestävyysriskit, mutta eivät nimenomaisesti edistä tai tavoittele ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä asioita.