Hyppää pääsisältöön
OmaSp:n asiantuntijat

Positiivinen luottotietorekisteri

Positiivinen luottotietorekisteri on Verohallinnon Tulorekisteriyksikön ylläpitämä rekisteri, johon kootaan yksityishenkilöiden luotot ja tulot.

Positiivinen luottotietorekisteri kerää luotto- ja tulotiedot yhteen

Positiivinen luottotietorekisteri on uusi rekisteri, johon kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tulorekisteriin ilmoitetuista tuloista. Toisin kuin negatiivinen luottorekisteri, joka tallentaa vain maksuhäiriömerkinnät, positiivinen luottotietorekisteri kokoaa tiedon kaikista voimassa olevista luotoista käsittäen asunto- ja kulutusluotot, opintolainat sekä luottokorttiluotot. Rekisterin avulla niin yksityishenkilö kuin luotonantajakin saa paremman kokonaiskäsityksen ja ajantasaista tietoa henkilön taloudellisesta tilanteesta.

Lisätietoja vero.fi 

Sähköinen asiointipalvelu

Positiivinen luottotietorekisteri - mihin tietoja käytetään?

Yksityishenkilö pääsee tarkastelemaan tietojaan rekisterin sähköisestä asiointipalvelusta. Järjestelmässä näet kätevästi kaikki voimassaolevat luottosi, vaikka ne olisivat eri pankeista, sekä tulorekisteriin merkityt tulosi. Järjestelmässä pystyt tekemään myös vapaaehtoisen luottokiellon maksutta. Vapaaehtoisen luottokiellon syyksi voit valita identiteettivarkauden riskin, oman taloudenhallinnan tai muun syy.

Luottolaitoksilla on lakimääräinen velvollisuus käyttää positiivisen luottotietorekisterin tietoja asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin. Rekisteri helpottaa lainanmyöntämistä ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa. Esimerkiksi jatkossa jos haet pankista uutta lainaa, sinun ei tarvitse toimittaa rekisteristä löytyviä tietoja pankkiin erikseen.

Luotonantaja saa tilata luottotietorekisteriotteen silloin, kun

  • haet uutta luottoa
  • haet olemassa olevaan luottosopimukseen sellaista muutosta, joka vaatii luottokelpoisuuden arviointia
  • aiot taata toisen henkilön lainaa.

Luotonhakijana et voi kieltää tietojesi pyytämistä.

Kuka tahansa ei voi käyttää positiivisia luottotietoja, vaan niiden käyttöperusteet on tarkoin määritelty rekisteriä koskevassa laissa. Esimerkiksi vuokranantajalla ei ole oikeutta pyytää positiivisia luottotietoja.

Luotonantajat ilmoittavat positiiviseen luottotietorekisteriin tiedot yksityishenkilöille myöntämistään luotoista ja luotoissa tapahtuneista muutoksista. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi lyhennykset ja luottosopimuksen muutokset. Yksityishenkilöiden antamat takaukset ilmoitetaan myös rekisteriin.

Tulotiedot haetaan tulorekisteristä. Tulotiedoissa näkyvät yksityishenkilön palkat, eläkkeet ja etuudet.

Jos havaitset virheitä, ota yhteyttä luotonantajaan ja pyydä luotonantajaa korjaamaan virheelliset tiedot.

Lue lisää