Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

Vuokravakuustilillä takuuvuokrasi on hyvässä tallessa

Vuokravakuustili on reilu ratkaisu sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. Vuokranantajalle pantatulla tilillä rahat ovat tallessa koko vuokrasopimuksen voimassaoloajan ja ovat sieltä vapautettavissa molempien osapuolten yhteisestä päätöksestä.

Mikä on vuokravakuus? 

Vuokravakuus tai takuuvuokra on yleensä vuokrasopimuksella vuokranantajan vaatima rahallinen vakuus, joka maksetaan ennen asunnon luovuttamista. Vakuuden tarkoitus on suojata vuokranantajaa mahdollisilta sopimusrikkomuksilta, kuten asuntoon kohdistuneilta vahingoilta tai maksamattomalta vuokralta. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja ja vuokralainen tarkastavat yhdessä asunnon kunnon ja jos ongelmia ei havaita, takuuvuokra palautetaan vuokralaiselle. 

Miksi vuokravakuustili? 

Vuokravakuustili on turvallisin paikka vuokravakuudelle. Kun vuokravakuus talletetaan vuokravakuustilille eikä kumpikaan osapuoli pääse rahoihin käsiksi yksin, ovat varat turvassa mahdollisilta väärinkäytöksiltä, kuten varojen käyttämiseltä ilman oikeutusta. Vuokranantaja saa vuokravakuuden käyttöönsä vain, jos vuokralainen on todistetusti jättänyt vuokria maksamatta tai aiheuttanut asunnolle vahinkoa. Vuokralainen saa vakuuden ja sille mahdollisesti maksetun koron takaisin, kun vuokrasuhde päättyy.

Lisätietoja vuokravakuustilistä

Vuokravakuustili on tili, jonka vuokralainen avaa omaan pankkiinsa. Vuokralainen tallettaa tilille vuokrasopimuksessa sovitun vuokravakuussumman ja pankin kanssa sovitaan tilin panttaamisesta, jolloin pankki antaa kuittaamattomuussitoumuksen tilillä olevista varoista vuokranantajalle. Kun tili on pantattu, tili ei ole tilin avaajan käytettävissä vuokrasuhteen aikana. Vuokralainen saa pankista Ilmoitus vuokravakuudesta –lomakkeen, jonka vuokralainen ja pankki ovat allekirjoittaneet, ja toimittaa sen vuokranantajalle.  

Voit avata vuokravakuustilin varaamalla ajan pankkiin. Ota tapaamiseen mukaan vuokrasopimus, jotta pankkiin saadaan siitä kopio. 

Varaa aika

Kun vuokrasopimus päättyy, saa vuokralainen rahat takaisin omaan käyttöönsä, kun vuokranantaja palauttaa Ilmoitus vuokravakuudesta -lomakkeen allekirjoitettuna vuokralaiselle. Vuokralainen toimittaa lomakkeen pankkiin, jossa vuokravakuustili lopetetaan ja siellä olleet varat siirretään vuokralaisen tilille. Jos vuokranantaja voi osoittaa, että vuokralainen on aiheuttanut asunnolle vahinkoa tai että vuokraa ei ole sopimuksen mukaan maksettu, saa vuokranantaja nostaa vuokravakuuden itselleen. 

Katso myös

    Henkilöasiakas