Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

Yrityksen maksuliikenne

Hyödyntämällä OmaSp:n monipuolisia maksuliikennepalveluita yrityksille säästät sekä aikaa että rahaa.

Yrityksen pankkipalvelut 

Yritystili, siihen liitettävät Visa Business Debit ja Visa Business Credit –kortit sekä yritysverkkopankki ovat yrityksesi maksuliikenteen perustyökalut. Nämä palvelut kannattaa ottaa käyttöön heti, kun perustat yrityksen. Yritysverkkopankki mahdollistaa päivittäisten raha-asioiden hoitamisen ja yhteydenpidon pankkiisi turvallisesti ja vaivattomasti. Yritysverkkopankki mahdollistaa kätevän verkkolaskupalvelun, jonka avulla voit vastaanottaa ja lähettää verkkolaskuja ja muodostaa asiakas- ja tuoterekisterin laskutusta varten.  

Palveluntarjoajamme Samlinkin palvelunumero yritysasiakkaillemme esim. WS-yhteys asioissa sekä aineistojen perilletulokyselyissä ja aineistojen peruutuksissa on 0100 4050 (1,9988€/min+pvm) pankkipäivinä klo 8-17. Halutessa voit olla Samlinkiin yhteydessä myös sähköpostitse infoatsamlink.fi.

Pankki vertaa maksu- ja asiakastietoja suhteessa kansallisiin ja kansainvälisiin pakotemääräyksiin. Tarvittaessa asiakkailta kysellään lisätietoja esimerkiksi maksun lähettäjästä tai vastaanottajasta. Maksuliikenteeseen liittyvät pakotetarkistukset saattavat toisinaan aiheuttaa viivettä asiakkaiden maksuliikenteeseen. 

Lisätietoja pakotteista

Kun yrityksesi tarvitsee maksuliikenteen hoitamiseen eräsiirtopalveluita, ratkaisu on Web Services -yhteys tai yritysverkkopankki. Palvelu tarjoaa tehokkaan tavan aineistojen lähettämiseen ja noutamiseen. Autamme sinua kartoittamaan yrityksesi tarvitsemat eräsiirtopalvelut ja rakennamme toimivan kokonaisuuden yrityksesi liiketoiminnan tueksi. 

Web Services -yhteys tarjoaa pankkiyhteyden yrityksen käyttämän taloushallinnon ohjelman ja pankin välille. Sen avulla voit sekä lähettää että vastaanottaa aineistoja suoraan omaan ohjelmaasi. Web Services -yhteys (pankkiyhteyskanava/WS-kanava) on turvallinen, luotettava ja standardoitu kanava, joka toimii eri pankkiyhteys- ja reskontraohjelmien kanssa. Kanavan kautta voit lähettää ja vastaanottaa yrityksesi maksuliikeaineistoja pankin ja oman ohjelmistosi välillä. Se on joustavasti liitettävissä yrityksesi järjestelmiin, kuten taloushallinnon ohjelmistoihin ja toiminnonohjausjärjestelmiin. WS-kanava sopii niin pienille kuin suuremmillekin yrityksille.  

Pankkiyhteyskanavaa käyttämällä yrityksesi toimintojen automatisointi helpottuu ja taloushallinnon prosessit tehostuvat. Kanavan avulla voit hyödyntää taloudenhallintaan liittyvää informaatiota koko yrityksesi toimitusketjussa. 

Web Services -yhteyden lisäksi myös yritysverkkopankkia voidaan käyttää maksuliikenneaineistojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen pankin ja oman ohjelmistosi välillä. Yritysverkkopankin Aineistot -osiossa voit lähettää ja noutaa maksu- ja laskuaineistoja pankista. Osiossa voit myös tarkastella jo noudettujen ja lähetettyjen aineistojen tietoja ja sisältöä. 

Mikäli yritykselläsi on verkkoasiakkaita, suosittelemme verkkomaksu- ja tunnistuspalveluiden käyttöönottoa. Ne tarjoavat asiakkaillesi kätevän tavan tunnistautua ja maksaa verkko-ostokset. Paljon liikkuvan yrittäjän kannattaa ladata myös OmaMobiili-sovellus: pankki on silloin siellä missä sinäkin. Kartoitetaan yhdessä yrityksesi tarvitsemat maksuliikennepalvelut. Me autamme sinua toimivan, yrityksellesi räätälöidyn kokonaisuuden suunnittelussa. 

Ota yhteyttä

OmaSp:n Lähtevät maksut -palvelu on XML-pohjainen yritysten laskujen maksamiseen tarkoitettu palvelu. Palvelun avulla voit lähettää maksuaineistoja pankkiin, joka välittää maksut saajien tileille. Maksuaineistossa voi olla sekä SEPA-alueelle meneviä tilisiirtoja että eri valuutoissa olevia ulkomaanmaksuja. 

Maksuaineistoja voi lähettää kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Maksuaineisto voidaan laittaa maksuun jopa 120 pankkipäivää ennen eräpäivää, mutta viimeistään eräpäivänä. Huolehdithan siitä, että veloitustilillä on maksupäivänä katetta koko maksuerälle. Veloitusyrityksiä tehdään useita päivän aikana. Mikäli maksajan tilillä ei ole katetta maksupäivän viimeisessä veloitusyrityksessä, kaikki katteettomiksi jääneet erät hylätään.  Hylätyistä maksuista toimitetaan maksajalle virhelista joko konekielisenä tai paperisena oman valintasi mukaan. 

Lähtevät maksut -palvelun sopimukseen määritellään palvelutunnus, tilit sekä mahdollinen aineistonvälittäjä, esimerkiksi palveluyritys, jos asiakkaan maksuaineiston välittää joku muu kuin asiakas itse. Maksujen välitys perustuu täydelliseen maksun saajan tilinumeroon, joka varmistaa maksun ohjautumisen oikealle tilille. 

Maksuaineisto voi sisältää maksuja, jotka ovat toistuvaissuorituksia. Tällaisia ovat esimerkiksi palkat ja eläkkeet. Toistuvaissuoritukset mahdollistavat sen, että maksut ovat maksupäivän aamuna saajien käytettävissä. Toistuvaissuorituksia sisältävä maksuaineisto yksilöidään SALA Category Purpose -koodilla (SALA-aineisto). 

Toistuvaissuoritukset sisältyvät Lähtevät maksut -palveluun.

Palkka- tai muita toistuvaissuoritusmaksuja (SALA-aineisto) maksettaessa on huomioitava, että maksuaineisto käsitellään tilisiirtoina. Aineistossa annetaan eräpäivä, jolloin maksujen kate veloitetaan maksajan tililtä. Maksut kirjataan saajien tileille seuraavana pankkipäivänä. Palkanmaksajan on siis huomioitava maksuaineistoa muodostaessaan, että aineistossa annetaan veloituksen päivämäärä, joka on oltava pankkipäivä ja se on ajoitettava siten, että sitä seuraava pankkipäivä on varsinainen palkanmaksupäivä. 

Esimerkiksi: 

  • Jos palkanmaksupäivä 15. pv osuu lauantaille tai sunnuntaille, palkka maksetaan perjantaina, eräpäivän on siis oltava torstai, jolloin tilillä on oltava katetta. 
  • Jos palkanmaksupäivä 15. pv osuu maanantaille, on eräpäivän oltava perjantai, jolloin tilillä on oltava katetta. 

Saapuvat viitemaksut -palvelu helpottaa yrityksesi päivittäisiä laskutusrutiineja. Mikäli yrityksesi lähettää kuukausittain kymmeniä laskuja ja suoritukset tulevat useilta eri maksajilta, kannattaa sinun ottaa käyttöön OmaSp:n Saapuvat viitemaksut -palvelu. Palvelun avulla pystyt valvomaan laskutusta sekä täsmäyttämään saapuneet maksut automaattisesti. 

Saapuvat viitemaksut -palvelu perustuu viitenumeron käyttöön laskutuksessa. Viitenumerojärjestelmä on kehitetty helpottamaan saatavien käsittelyä maksunsaajalla. Saapuvat viitemaksut -palvelun avulla yrityksesi saa pankista tiedot saapuneista viitemaksuista konekielisessä muodossa. Tarvittaessa voit saada tiedot saapuneista suorituksista myös paperitulosteena postitettavana viitelistana. Näiden tietojen avulla reskontran päivitys on vaivatonta ja samalla saatavien valvonta nopeutuu.  Myös maksajalle on viitteen käytöstä etua, sillä se mahdollistaa maksun nopean ja varman käsittelyn maksunsaajalla.  

Voit vastaanottaa viitteellisiä maksuja myös ilman Saapuvat viitemaksut -palvelua, jolloin viitteelliset maksut kirjautuvat tilille normaalisti yksittäisinä tapahtumina ja viitenumero näkyy kunkin tapahtuman tiedoissa sekä tilillä että tiliotteella eikä erillistä tapahtumaluetteloa viitemaksuista tällöin muodosteta. 

Viitenumerolaskuri

Eräsiirtotiliote tarkoittaa konekielistä tiliotetta, jolla maksutapahtumien tiedot yksilöidään pankkien välisen maksujenvälityksen järjestelmän tietosisältöihin perustuen. Eräsiirtotiliotteen avulla pystyt viemään yrityksesi tilitapahtumat suoraan kirjanpitoon. Pystyt esimerkiksi kirjaamaan useimmat tiliviennit automaattisesti kirjanpidon tileille.  Eräsiirtotiliote on mahdollista toimittaa myös suoraan tilitoimistollesi. 

Eräsiirtotiliotteen voi noutaa joko Web Services -kanavan tai yritysverkkopankin kautta. Voit saada eräsiirtotiliotteen joko kansallisessa KTO-muodossa tai kansainvälisessä ISO20022-standardin mukaisessa XML-muodossa.  

Huomaathan, että tiliotteet voit halutessasi saada myös verkkotiliotteena yritysverkkopankkiisi tai paperisena postitettuna haluamaasi osoitteeseen. Kaikki vaihtoehdot sopivat kirjanpitoon ja verotukseen. 

Ladattavat aineistot

Katso myös