Hyppää pääsisältöön
OmaStoori,
Asiointi

Näin hallitset talouttasi opiskeluaikana ja sen jälkeen

Opiskelijat keskustelevat pankissa pankkiasiantuntijan kanssa.

Keräsimme vinkkejä talouden hallintaan opintojen eri vaiheissa.

Varaa aikaOta yhteyttä

”Taloustaitojen tulisi kuulua kaikille lähtökohdista ja tulotasosta riippumatta”, sanoo rahoituspäällikkö Katja Renfors. Hänen mukaansa nuoret ovat yhä kiinnostuneempia esimerkiksi sijoittamisesta. Nuoret kokevat myös tarvitsevansa tukea talouden suunnitteluun. Toisin kuin usein ajatellaan, yhä useampi nuori haluaa keskustella asioista asiantuntijan kanssa kasvokkain. ”Varmasti myös tukien leikkaaminen ja yhä pidemmälle karkaava eläkeikä saavat miettimään tulevaisuuteen varautumista”, Renfors pohtii. 

Oma Säästöpankin asiantuntija

1. Onnittelut opiskelupaikasta – Näin aloitat oman talouden suunnittelun

Saitko opiskelupaikan? Onneksi olkoon! Nyt kun uusi elämänvaihe alkaa, on tärkeää ottaa huomioon myös taloudelliset kysymykset. Kun olet vahvistanut opiskelupaikkasi, voit hakea opintotukea, joka koostuu opintorahasta, mahdollisesta asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Itsenäisesti asuvana yli 18-vuotiaana opiskelijana saat opintorahaa 279,38 euroa kuukaudessa. Jos työskentelet opintojen ohella, palkkatulot vaikuttavat opintotuen määrään. Vuositulorajat voit tarkistaa Kelan sivuilta

Opintolaina auttaa kattamaan opiskelukustannuksia ja elämisen menoja

 • Kun haet opintotukea, saat automaattisesti päätöksen myös opintolainan valtiontakauksesta.
 • Suomessa opiskelevan yli 18-vuotiaan takauksen määrä suurenee 650 eurosta 850 euroon kuukaudessa 1.8.2024 alkaen.
 • Opintolainaa voit hakea mistä tahansa pankista ja nostaa lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä. Voit myös sopia pankin kanssa lainan nostamisesta tarvittaessa.
 • Huomioi, että voit nostaa lainaa takautuvasti vain saman lukuvuoden aikana.
 • Opintolainan käyttöä ei ole rajattu. Voit käyttää sitä siis opiskelukustannusten lisäksi esimerkiksi suurempiin hankintoihin tai säästää hyvän tai pahan päivän varalle.
 • Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleisimmin opintojen päätyttyä.
 • Opintolainahyvitys: Jos suoritat tutkinnon määräajassa, Kela voi maksaa osan opintolainastasi pankille, mikä vähentää lainan takaisinmaksutaakkaasi.
 • Pankki pääomittaa opintolainan korot niin kauan, kun lainanottaja saa opintotukea. Korkojen pääomittaminen tarkoittaa, että korot lisätään opintolainan määrään. Korot tulevat siis maksettavaksi vasta, kun lainan takaisinmaksu alkaa.

  Varaa aikaOta yhteyttä

 • Haalarimerkit.

2. Budjetointi – Opiskelijaelämän taloushallinnan perusta

Ensimmäisen opintovuoden jälkeen tiedät jo paremmin, miten paljon rahaa tarvitset kuukausittain. Omia tuloja ja menoja kannattaa laskea esimerkiksi takuusäätiön budjettilaskurilla. Kesätyöt ja harjoittelujaksot ovat tilaisuus kartuttaa niin työkokemusta kuin taloudellista puskuriakin. Jos mahdollista, aloita säästäminen jo näistä tuloista. Säästettävällä summalla ei ole suurta merkitystä, sillä mitä aikaisemmin aloitat, sitä pienempi summa riittää. Rahastosäästämisen voit aloittaa jo 50 euron kertamerkinnällä ja ensikodin ostoa varten voit aloittaa säästämisen ASP-tilille 150-4 500 euron summalla neljännesvuosittain.

Korkeakouluopiskelijana voit myös hakea Visa Credit/Debit -yhdistelmäkorttia ilman opintopistevaatimuksia. Luotto-ominaisuudella varustettu kortti tuo mukanaan joustavuutta arkeen ja etuja, kuten ostoturvavakuutuksen. Ostaessasi esimerkiksi uuden tietokoneen kortin luotto-ominaisuudella, saat ostamallesi yli 50 euroa maksavalle tuotteelle automaattisesti vakuutuksen 180 päivän ajaksi*. 

Varaa aikaOta yhteyttä

Opiskelijoita torilla.

3. Valmistuminen ja työelämään siirtyminen – Uuden elämänvaiheen edessä

Valmistumisen lähestyessä on aika suunnitella tulevaisuutta. Tämä voi tarkoittaa lisääntynyttä taloudellista vapautta, mutta myös uusia vastuita. Käy läpi taloudellinen tilanteesi pankin asiantuntijan kanssa ja suunnittele säästämistä ja investointeja tulevaisuutta varten.

 • Viimeistään nyt on aika aloittaa säästäminen. Tee pankin asiantuntijan kanssa pitkän ja lyhyen tähtäimen säästösuunnitelmat, jotta saat kerrytettyä varapuskuria sekä sijoitettua tulevaisuuteen. Esimerkiksi eläkesäästäminen kannattaa aloittaa viipymättä.
 • Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Keskustele lainan lyhennyssuunnitelmasta tarvittaessa pankin asiantuntijan kanssa.
 • ASP-säästäminen on varteenotettava vaihtoehto, jos haaveilet oman kodin hankinnasta. Kun olet säästänyt ASP-tilille 10 prosenttia asunnon kauppahinnasta ja ASP-tiliehdot toteutuvat neuvottelemme kanssasi ASP-asuntolainasta. ASP-lainassa korko on tavallista ensiasuntolainakorkoa edullisempi ja voit saada siihen valtion korkotukea sekä maksuttoman valtiontakauksen.

Sparrauskumppani pankista

OmaSp:ssä henkilökohtainen palvelu kuuluu kaikille tulotasosta riippumatta. ”Haluan olla asiakkaideni kumppani elämän joka vaiheessa. Kun hyvä ja luottamuksellinen suhde päästään luomaan jo aikaisin, pystyn auttamaan asiakasta kasvattamaan varallisuuttaan ja saavuttamaan taloudellisia tavoitteitaan”, Renfors toteaa. ”OmaSp:ssä jokainen saa oman tutun asiantuntijan, jonka kanssa voi käydä raha-asioitaan läpi aina halutessaan ja itselle sopivimmalla tavalla.”

Vaikka et vielä olisi OmaSp:n asiakas, voit varata ajan joko verkkotapaamiseen tai konttoriin paikan päälle asiantuntijamme kanssa. Ota yhteyttä jo tänään, sillä oman talouden hallinnassa aika on rahaa – kirjaimellisesti.

Ota yhteyttäVaraa aika

*Ostoturvavakuutuksen myöntää AIG Europe S.A. sivuliike, Kasarmikatu 44, 00130 Helsinki. 

Lue lisää