Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

Vinkit turvalliseen verkkoasiointiin

Kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin asioidessasi verkossa.

Toimi turvallisesti verkossa – 10 vinkkiä

 1. Kirjaudu verkkopankkiin vain kotisivujemme kautta tai käytä pankin mobiilisovellusta (OmaMobiili). 
 2. Siirry pankin kotisivuille kirjoittamalla osoite www.omasp.fi suoraan internetselaimen osoitekenttään. 
 3. Älä kirjaudu verkkopankkiin hakukoneen (Google tai Bing) taikka tekstiviestillä tai sähköpostilla tulleen linkin kautta. 
 4. Käytä vain mobiililaitteesi virallista sovelluskauppaa. Älä lataa pankin sovelluksia verkkoselaimesta. 
 5. Älä luovuta pankkitunnuksiasi kenellekään muulle, ei edes perheenjäsenelle. 
 6. Lue pankin lähettämät viestit sekä erityisesti maksujen vahvistuspyynnöt aina huolellisesti ennen vahvistusta. 
 7. Suhtaudu varauksella myös pankista tulevaan viestintään ja huomioi epäilyttävät viestit. 
 8. Älä avaa odottamatta tulevia liitteitä tai linkkejä. 
 9. Ota välittömästi yhteyttä pankkiin ja sulje tunnuksesi, mikäli epäilet tulleesi huijatuksi. 
 10. Varoita lähipiiriäsi havaitsemistasi huijauksista ja jaa kokemuksesi. 

Lisätietoja turvallisesta asioinnista

Verkko-ostoksissa on tärkeää varmistua aina sivuston luotettavuudesta ja aitoudesta ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa. Varmista esimerkiksi, että: 

 • Verkkokaupan sivulta löytyy yrityksen nimi, sijainti, Y-tunnus sekä sähköpostiosoite ja puhelinnumero. 
 • Myyjä kertoo kantavansa vastuun virhetilanteissa ja mitkä ovat palautusehdot. 
 • Myyjän sivustolta löytyy tietosuojaseloste, joka kertoo miten ja mihin myyjä käyttää sivustolle annettuja henkilötietojasi. 

Verkko-ostoissa on olennaista tarkastaa verkkokaupan hyväksymät maksutavat. Maksutavat kertovat paljon yrityksen ja sen verkkokaupan luotettavuudesta. Tunnetut maksutavat, kuten kaikki tunnetuimmat pankit, Klarna, Visa ja MasterCard, lisäävät sivuston luotettavuutta.  

Verkko-ostosten tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa, jotta voit rauhassa arvioida toimijan luotettavuutta ja tarkistaa, mihin syötät verkkopankkitunnuksesi tai pankkikorttisi tiedot. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa lukea muiden arvioita ja kokemuksia kyseisestä verkkokaupasta.

Verkko-ostoksiin luottokortti on aina turvallisin maksutapa. Kun maksat ostoksesi luottokortilla et joudu syöttämään myyjälle henkilötietojasi, kuten henkilötunnustasi. Lisäksi verkko-ostoksesi varmistetaan usein vahvan tunnistuksen avulla, jolloin kukaan ei voi tietämättäsi käyttää luottokorttia. 

Kortti, kortin tiedot ja tunnusluku tulee säilyttää niin, että sivullisen ei ole mahdollista saada  niitä tietoonsa tai käyttää kyseisiä tietoja.  

Muuta kortin turvarajat omaan käyttöön sopivaksi verkkopankissa tai OmaMobiili -sovelluksessa (nostoraja, ostoraja, verkko-ostoraja, pelaamisen turvaraja sekä kortin maakohtaiset käyttöalueet). Voit vaihtaa kortin turvarajoja aina tarvittaessa, esim. matkustaessasi voit laajentaa maarajausta hetkellisesti, mutta muutoin käyttöalueena voi olla Suomi. Muutokset päivittyvät käyttöösi muutaman minuutin viiveellä. 

Verkkopankkitunnukset koostuvat käyttäjätunnuksesta, salasanasta ja avainlukukortista. Avainlukukortin käytön voit korvata OmaVahvistus -tunnistussovelluksellamme.  

OmaVahvistus -sovellus on tunnuslukusovellus, jolla voit vahvistaa tapahtumia pankin verkkopalveluissa (OmaMobiili, verkkopankki, tunnistuspalvelu, verkkomaksu). Sovellus toimii sekä pankin henkilö- että yritysasiakkailla. Pankkitunnuksilla voit varmentaa oman henkilöllisyytesi paitsi verkkopankissa myös monissa muissa sähköisissä palveluissa.  

Kirjaudu verkkopankkiin vain kotisivujemme kautta osoitteesta www.omasp.fi kirjoittamalla osoite suoraan internetselaimen osoitekenttään tai käytä OmaMobiili -sovellusta. Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiin hakukoneen linkin kautta (kuten Google tai Bing) tai tekstiviestillä tai sähköpostilla saapuvasta linkistä. 

Muista aina kirjautua ulos verkkopankista “Kirjaudu ulos” -painikkeella. Näin varmistat, että verkkopankki sulkeutuu, eikä kukaan muu pääse käyttämään sitä.  Jos käytät verkkopankkia julkisissa tiloissa, muista aina tyhjentää selaimen välimuisti ja historiatiedot uloskirjautumisen jälkeen. Sulje myös käyttämäsi internetselain. 

Päivitä verkkopankissasi maksujen osalta sallittujen maiden lista: valitse verkkopankista ne maat, joihin maksat maksuja tileiltäsi, ja estä ne maat, joihin et tee maksuja. Näin tililtäsi ei voi maksaa määritellyn alueen ulkopuolelle. Voit myös rajoittaa maksun enimmäismäärää olemalla yhteydessä omaan konttoriisi tai asiakaspalveluumme. 

Ole tarkkana, jos verkkopankkipalvelussa on normaalista poikkeava näkymä tai avainlukuja kysytään esimerkiksi kirjautumisen yhteydessä useammin kuin yhden kerran. Pankin järjestelmä kysyy aina vain yhden avainluvun kerrallaan. 

 

Katso myös