Hyppää pääsisältöön
OmaStoori,
Asiointi

Some on myös verkkorikollisten temmellyskenttä

OmaSp:n asiantuntija

Sosiaalisessa mediassa jaetaan elämän pieniä ja suuria tapahtumia, seurataan muiden kuulumisia ja pidetään yhteyttä ystäviin ja läheisiin jopa ympäri maailman. Oletko kuitenkaan miettinyt, mitä kaikkea tietoa olet vuosien aikana jakanut itsestäsi verkkoon?

Digitaalinen jalanjälki 

Digitaalisella jalanjäljellä tarkoitetaan kaikkea sitä tietoa, jonka jätät jälkeesi käyttäessäsi internettiä. Tämä voi sisältää sivustot, joilla vierailet, sähköpostit, jotka lähetät ja tiedot, jotka jaat verkossa. 

Niin sanottu aktiivinen digitaalinen jalanjälki muodostuu kaikesta siitä tiedosta, jota jaat itsestäsi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Koska monet meistä ovat jo vuosien ajan jakaneet tietojamme ja kuviamme netissä, niiden käyttäminen vääriin tarkoituksiin on myös huijareille entistä helpompaa. 

On tärkeää pitää mielessä, että sosiaalisessa mediassa kuka tahansa voi esiintyä toisena henkilönä – jopa sinuna itsenäsi. Turvaamalla omia henkilötietojasi suojelet siis samalla läheisiäsi mahdollisilta huijauksilta. Jo pelkän nimen ja paikkakunnan avulla voi olla helppoa selvittää niin puhelinnumero kuin kodin tai työpaikankin osoite, ja käyttää näitä tietoja sinuna esiintyen. 

Rajaa ryhmää, jolla on pääsy tietoihisi 

Osittain huijaustenkin vuoksi useat sosiaalisen median alustat mahdollistavat tilin rajaamisen. Julkinen profiili mahdollistaa sen, että kuka vain voi seurata kaikkia tekemiäsi päivityksiä, etkä voi tietää, kuka profiilin tietoja on käynyt katsomassa ja mahdollisesti hyödyntämässä huijaustarkoituksiin. Profiilia voi rajata esimerkiksi niin, että kaikki muut tiedot nimeä lukuun ottamatta ovat yksityisiä, tai ainakin asettaa ne näkyville vain läheisille ystävilleen. Oman tilin asettaminen yksityiseksi varmistaa, että julkaisusi näkyvät vain niille henkilöille, jotka olet itse hyväksynyt seuraajiksesi. 

OmaSp:n asiantuntija

Näin voit välttää huijauksia sosiaalisessa mediassa 

Sosiaalisessa mediassa esiintyy lukuisia erilaisia huijauksia, kuten väärennettyjä profiileja, tietojenkalasteluviestejä sekä rakkaus- ja sijoitushuijauksia. Uusia huijausmuotoja tulee esiin jatkuvasti. Tässä kuitenkin muutamia asioita, joilla voit mahdollisesti estää huijauksen: 

  1. Huolehdi, että tietosi ovat näkyvillä vain niille henkilöille, joiden kanssa ne haluat jakaa. 
  2. Älä hyväksy kaveripyyntöä vieraalta henkilöltä ilman, että olet varmistanut kyseessä olevan todella se henkilö, joka hän väittääkin olevansa. 
  3. Jos keskustelet somessa vieraan henkilön kanssa, vältä kertomasta itseesi tai varallisuuteesi liittyvistä intiimeistä asioista ennen, kuin olet tavannut hänet henkilökohtaisesti. 
  4. Jos saat pyynnön avustaa vierasta henkilöä rahallisesti, älä jatka keskustelua. Kyseessä on todennäköisesti huijausyritys. 
  5. Osallistu vain sellaisiin rahankeräyksiin, joihin viranomainen on antanut luvan. 
  6. Vieraalta henkilöltä tai yritykseltä saatu hyvin edullinen tarjous tai sijoitussuositus ei todennäköisesti ole sitä, mitä luvataan. 
  7. Pysy realistisena ihmissuhteissa, houkuttelevalta vaikuttavan tarjouksen takana voi olla hyötymistarkoitus. 
  8. Muista aina, että verkossa et voi olla täysin varma, kuka ruudun toisella puolella on. 

Lue lisää