Hyppää pääsisältöön
OmaStoori,
Asunnon hankinta

Varainsiirtoverouudistus tuo huojennusta kodin ostajille

Oma Säästöpankin asiakas

Hallituksen esittämällä varainsiirtoveron alentamisella odotetaan olevan positiivinen vaikutus asuntomarkkinoihin.

Ota yhteyttäVaraa aika

Uudistuksen toivotaan madaltavan kynnystä kodinostajille

Hallitus esittää, että kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin. 

Esimerkiksi 200 000 euron kerrostaloasunnosta on aiemmin maksettu 4 000 euroa varainsiirtoveroa. Uudistuksen myötä vero pienenee 3 000 euroon. Vastaavasti 300 000 euron omakotitalon varainsiirtovero on ollut 12 000 euroa ja se laskee 9 000 euroon.

"Varainsiirtoveron alentaminen otetaan toki vastaan positiivisin mielin", kertoo OmaSp:n vtj, asiakasliiketoiminnan johtaja Pasi Turtio. "Uskomme tämän omalta osaltaan vilkastuttavan asuntomarkkinoita. Uudistuksen tavoitteenahan on poistaa esteitä esimerkiksi sellaisissa kodinvaihtotilanteissa, jossa aiempi koti on esimerkiksi perheen kasvaessa jäänyt pieneksi tai henkilö haluaa muuttaa toiselle paikkakunnalle", kertoo Turtio.

Oma Säästöpankin asiakas

Ensiasunnon ostajien verovapaus poistuu

Vaikka varainsiirtoverouudistus tuo myönteisiä muutoksia, poistaa se ensiasunnon ostajan varainsiirron verovapauden. Ensiasunnon ostajan ei ole tähän mennessä tarvinnut maksaa ensiasunnosta varainsiirtoveroa, mikäli hän on 18–39-vuotias ja omistaa ensimmäistä kertaa vähintään 50 prosenttia asunnosta.

"Onhan tämä heikennys entiseen, mutta nyt kaikki ostajat ovat niin sanotusti samalla lähtöviivalla", Turtio kuvailee. "Uskon monen ensiasunnon ostajan lähtevän liikkeelle loppuvuoden aikana, jotta verovapauden ehtii vielä hyödyntää."

Ensiasunnon ostaminen

Oma Säästöpankin asiakas

Laki tulee voimaan vuodenvaihteessa

Muutosten on suunniteltu tulevan voimaan ensi vuonna. Uusia veroprosentteja sovelletaan kuitenkin takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen. Tämä tarkoittaa, että Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kaupat loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

Ensiasunnon verovapaus on sen sijaan hyödynnettävissä vielä vuodenvaihteeseen asti. Loppuvuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat siis vielä verottomia.

Asuntolainapäätös nopeasti

Asuntolainan hakeminen OmaSp:stä on helppoa. Saat meiltä lainapäätöksen nopeasti - parhaimmillaan jo tapaamisen aikana. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön tai ottaa yhteyttä lähimpään konttoriisi.

Hae asuntolainaaLainalaskuri

Ajankohtaista

Lue lisää aiheesta Tiedotustilaisuuden tallenne 19.6.2024
OmaSp:n konttori
Mediatiedote

Tiedotustilaisuuden tallenne 19.6.2024

Lue lisää

Lue lisää aiheesta Pää pilvissä, mutta jalat maassa mökkikaupoillakin
Kuva mökistä puiden ympäröimänä
Mediatiedote

Pää pilvissä, mutta jalat maassa mökkikaupoillakin

Lue lisää

Lue lisää aiheesta Handelsbankenista siirtyville asiakkaille tietoa kootusti omalla sivulla
OmaSp:n asiantuntijat
Mediatiedote

Handelsbankenista siirtyville asiakkaille tietoa kootusti omalla sivulla

Lue lisää

Henkilöasiakas