Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

ASP-tilillä madallat kynnystä omaan kotiin

Kun haaveissasi on oman kodin omistaminen, kannattaa asunnon rahoittamista miettiä hyvissä ajoin, jo ennen kuin alat etsiä sopivaa asuntoa.

ASP-tili pähkinänkuoressa

OmaSp:n ASP-tili on hyvä ratkaisu ensiasunnon ostajalle. ASP-tiliasiakkaana säästät itse 10 % asunnon kauppahinnasta, jonka jälkeen neuvottelemme kanssasi ASP-asuntolainasta. ASP-lainassa korko on tavallista ensiasuntolainakorkoa edullisempi ja ASP-lainan korkotuella suojaudut mahdolliselta koronnousulta. Lisäksi voit saada ASP-lainaasi maksuttoman valtiontakauksen ja laina-aikasi voi olla jopa 25 vuotta. 

Säästä ensin pesämuna 

ASP-säästäjänä tavoitteena on säästää 10 % asunnon kauppahinnasta. Voit säästää summan yksin tai yhdessä puolisosi kanssa. Säästöosuuden täyttymisen jälkeen pankki voi myöntää asuntolainaa 90 prosenttia asunnon hankintahinnasta tai omakotitalorakentajalla kustannusarvioista. 

Säästöjä täytyy kertyä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä, vähintään 150–4 500 €/neljännes. OmaSp:stä saat laskelman, josta näet millä kuukausierällä saavutat säästötavoitteesi suunnitellussa ajassa. Jos elämäntilanteesi yllättäen muuttuu, voit lopettaa ASP-säästämisen koska tahansa ja nostaa tilin varat tiliehtojen mukaisesti. ASP-tilin talletuskorko on 1 % ja se liitetään pääomaan vuosittain. Lisäkorko on 4 % aloittamisvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta. Se maksetaan, kun säästötavoite on saavutettu ja asunnon kauppakirja allekirjoitettu tai asunnon loppukatselmus suoritettu. Kun nostat ASP-lainan, talletuskorko ja lisäkorko ovat verovapaita. 

Oma Säästöpankin asiantuntija

Oman kodin rahoittaminen ASP-lainalla 

ASP-rahoitus voi koostua ASP-korkotukilainasta ja ASP-lisälainasta. ASP-lisälainaa voit saada silloin, jos korkotukilaina ei riitä asunnon ostamiseen. Korkotuella tarkoitetaan, että valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 %. Korkotukea maksetaan ensimmäisen 10 vuoden ajan. ASP-rahoitus voi olla enintään 90 % asunnon hankintahinnasta.  

Lainan korkoehdot ja lyhennystapa sovitaan lainaneuvottelussa sinulle sopiviksi huomioiden ASP-korkotukilainoituksen rajoitteet. ASP-lainan maksimi laina-aika on 25 vuotta ja korkotukiaikana ja/tai valtiontakauksen aikana saat käyttää enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta. 

ASP-edut sinulle

 • Säästösuunnitelma on joustava. 
 • Voit aloittaa säästämisen hyvissä ajoin. 
 • Saat ASP-säästöillesi verovapaata korkoa. 
 • ASP-korkotukilainan valtiontakauksesta ei peritä takaisinmaksua. 
 • ASP-lainan korkotukiosuus on hyvä suoja mahdolliselle korkotason nousulle. 


 

Lisätietoja ASP-tilistä ja ASP-lainasta

 1. Helsinki 230 000 €
 2. Espoo, Kauniainen, Vantaa 185 000 €  
 3. Tampere, Turku 160 000 €  
 4. Muut kunnat 140 000 € 

ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa. Valtion takaaman ASP-lainan suuruus voi olla enintään 90 % asunnon hankintahinnasta (muissa asuntolainoissa 85 %). Valtion takaus on maksuton ja sen suuruus ASP-lainoissa on enintään 25 % omistusasuntolainasta (muissa asuntolainoissa 20 %), kuitenkin enintään 60 000 euroa. 

Oma Säästöpankin asiantuntija

ASP-tilille voi säästää myös yhdessä puolison kanssa tai molemmilla voi olla oma ASP-tili, johon säästää. Aviopuolisot sekä avopuolisot, joilla on yhteinen lapsi, voivat säästää yhteiselle ASP-tilille, vaikka toinen puolisoista olisi jo yli 45-vuotias. Jos päädytte säästämään erillisille ASP-tileille, voidaan tilit myös tarvittaessa myöhemmin yhdistää. Vastaavasti erotilanteessa ASP-tilisopimus voidaan jakaa osapuolten kesken. 

ASP-lainan voi ottaa yhdessä tai erikseen. ASP-lainaa saadaksesi ostamasi osuus asunnosta on oltava vähintään 50 prosenttia. Kahden ASP-säästäjän yhdessä hankkiman asunnon korkotukilainan enimmäismäärä voi olla asunnon sijaintikunnan mukaan: 

 1. Helsinki 345 000 € 
 2. Espoo, Kauniainen, Vantaa 277 500 € 
 3. Tampere, Turku 240 000 € 
 4. Muu Suomi: 210 000 € 

ASP-tilille säästämisen alaikäraja on 15 vuotta. Edellytyksenä alaikäisenä aloitetulle asuntosäästämiselle on, että säästäminen tehdään omalla työllä ansaituilla varoilla ja että asiasta sovitaan asuntosäästösopimuksessa. Omalla työllä ansaituiksi varoiksi voidaan katsoa palkkatulot, työtä vastaan saadut viikkorahat sekä esimerkiksi koulutyöstä saadut stipendit. Esimerkiksi lapsilisää tai perintöä ei katsota ASP-tilille säästettäviksi varoiksi. Alaikäinen tarvitsee ASP-tilin avaamiseen vanhempien suostumuksen. 

Katso myös

  Henkilöasiakas