Hyppää pääsisältöön
OmaSp:n asiantuntija Saara-Sofia Nieminen

Usein kysyttyä lainoista

Voinko saada lainaa? Miten haen opintolainaa? Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin lainoihin liittyen.

Lainat

Opintolaina on valtion takaama turvallinen laina opiskelujen rahoitukseen. Et tarvitse muita takaajia tai vakuuksia. Voit hakea valtiontakausta opintolainallesi Kelasta samalla kun haet opintotukea. Valtiontakauksen saatuasi teet opintolainahakemuksen kätevästi omassa verkkopankissasi tai konttorissamme. Voit hoitaa myös muut opintolainaasi liittyvät laina-asiat verkkopankkisi kautta. Opintolaina on tilillä pääsääntöisesti kolme pankkipäivää hakemuksen lähettämisestä. 

Opintolaina

Asuntolainaa kannattaa hakea hyvissä ajoin, vaikka uutta asuntoa ei olisikaan vielä valittuna. Asuntolainaa voit hakea lähettämällä meille yhteydenottopyynnön kotisivujen tai verkkopankin kautta. Voit myös varata ajan asuntolainaneuvotteluun kotisivujemme ajanvarauksen kautta, soittamalla asiakaspalveluumme tai olemalla yhteydessä suoraan lähimpään konttoriisi.

Ennen tapaamista sinun on hyvä selvittää taloutesi perustiedot, esimerkiksi kuukausittaiset tulot ja menot. Myös lainan vakuutta on hyvä pohtia etukäteen. Halutessasi voit tehdä alustavia lainalaskemia verkkosivujemme lainalaskurin avulla. 

Asuntolainakokonaisuus neuvotellaan juuri sinulle sopivaksi omassa konttorissasi. Tällöin sinulle rakennetaan sopiva asuntolaina ja sille sopivat vakuudet. On tärkeää, että asuntolainasi lisäksi sinulle jää rahaa myös muuhun elämiseen. 

Näin haet asuntolainaa

Lisätietoja asuntolainasta

Lainalaskuri

Ota yhteyttä

Varaa aika

Vakuuksien tehtävänä on turvata asuntolainan takaisinmaksu pankille. Asuntolainan vakuudeksi käy yleisimmin ostettava asunto, joka kattaa tietyn prosenttimäärän lainan vakuuksista. Loppuosalle tarvitaan lisävakuutta, jota ensiasunnon ostajalle tulee olla vähintään 5 % ja muilla 15 %. Tämä voi olla omia säästöjä tai voidaan esimerkiksi hyödyntää eri tarjoajilta, kuten Garantialta ostettavaa asuntolainatakausta. Näiden lisäksi huomioidaan myös muut mahdolliset lisävakuudet, kuten talletukset tai vaikkapa metsätilat. Eri omaisuuslajit ovat vakuuksina hieman eriarvoisia ja niiden käyttöä lainan vakuutena arvioidaan tapauskohtaisesti.

Asuntolainan lyhennysvapaa tuo joustoa lainanmaksuun. Lyhennysvapaa tarkoittaa pankin kanssa sovittua taukoa lainan takaisinmaksussa tietyn ajanjakson ajan.  Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan ainoastaan korot ja kuukausittaiset kulut, eli varsinaista lainanlyhennystä ei tehdä. Lainan määrästä riippuen lyhennysvapaa voi olla hyvinkin merkittävä hetkittäinen kevennys kuukausittaisiin menoihisi. Voit hakea asuntolainaasi lyhennysvapaata verkkopankissa Lainan muutospyyntö -lomakkeella tai ottamalla yhteyttä pankkiin. 

Yleisimmin asuntolaina otetaan yhdessä, sillä kun henkilöiden tulot lasketaan yhteen, on laina usein hieman helpompi järjestää. Myös kulut yhteisessä lainassa on pienemmät.  

On kuitenkin tilanteita, joissa erilliset asuntolainat voivat olla järkevä vaihtoehto. Esimerkiksi keskenään hyvin erilaiset rahatilanteet, vaikka toisen huomattava omarahoitusosuus, voivat olla syy harkita erillisiä lainoja. Myös sukulaisten antamat vakuudet voivat olla syynä erillisiin lainoihin: joskus vakuuden antaja haluaa kohdistaa antamansa vakuuden vain toisen lainanottajan lainaan. Ota yhteyttä, niin keskustellaan yhdessä, mikä teille on paras asuntolainaratkaisu. 

Jos elämäntilanteesi muuttuu niin, ettet pysty enää huolehtimaan lainasi tai korttiluottosi maksuerästä, kuten sovimme, ole mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä meihin. Käymme yhdessä läpi kokonaistilanteesi ja selvitämme yhdessä, onko esimerkiksi mahdollista sopia lainaasi lyhennysvapaa määräajaksi.

Apua maksuvaikeuksiin

 

Asuntolainan määrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Meille on tärkeää, että sinulle ja perheellesi jää lainakulujen jälkeen rahaa myös muuhun elämiseen. Lainamäärän tulisi olla sellainen, että perheellä on varaa lainanmaksun rinnalla nauttia yhteisestä ajasta, harrastaa ja lomaillakin. Tärkeää on kyetä myös säästämään lainanmaksun rinnalla, jotta yllättävät kulut eivät vaaranna perheen taloutta ja varoja saadaan säästöön myös pitkällä aikajänteellä. 

Asuntolaina

Henkilöasiakas