Hoppa till huvudinnehåll
Oma Säästöpankin asiantuntija

Säker användning av bankkort

Det är säkert att betala och ta ut kontanter med ett bankkort. Det finns dock ett antal viktiga saker du bör ta hänsyn till när du använder bankkort vid köp, i automater och i nätbutiker.

Bankkortet är personligt 

Du är själv ansvarig för användning av dina kort, så lämna inte över kortet eller kortets uppgifter till andra. 

Säker användning och förvaring av bankkort

Förvara ditt kort omsorgsfullt och lär dig din PIN-kod utantill. Förvara aldrig kortet och PIN-koden på samma plats eller på ett sådant sätt att PIN-koden kan kopplas till kortet. Om du har glömt bort PIN-koden kan du kontrollera den i OmaMobiili-appen. Kortet är alltid personligt och ska inte överlämnas åt en annan person.

När du använder ditt kort för köp eller uttag i automater är det viktigt att du ser till att utomstående inte har möjlighet att se dina kortuppgifter eller din PIN-kod. Kontrollera alltid köptransaktionens slutbelopp i betalterminalen innan du godkänner en betalning. Kontrollera också att köpbeloppet som står på kvittot stämmer.  

Bankkortet tappas bort eller hamnar i fel händer

Kontrollera transaktionerna på ditt konto regelbundet och kontrollera också regelbundet att ditt kort inte är försvunnet. Om det finns transaktioner på ditt kort som du inte känner igen som dina egna eller om du upptäcker att ditt kort är borttappat eller stulet, ska du genast anmäla detta till spärrtjänsten. Spärrtjänsten betjänar dygnet runt på numret 020 333 (lna/msa) eller +358 20 333 från utlandet. Genom att anmäla till spärrtjänsten att ditt kort har stulits, försvunnit eller blivit föremål för missbruk, kan du som kortinnehavare undvika att drabbas av ytterligare skada. När kortet har spärrats kan inga nya betalningar längre göras med kortet, och medlen på kontot är säkra. Observera att de betalningar som har bekräftats innan kortet spärras kommer att debiteras normalt.

När du får ett nytt kort medföljer alltid information bland annat om säker användning av kortet. Läs också igenom kortvillkoren, där det finns mer information om användning av kortet. Du hittar kortvillkoren på kortets egna sida. 

Ökad säkerhet med säkerhetsgränser 

Du kan begränsa uttag och verifierade köp för bankkontot med säkerhetsgränser. Säkerhetsgränser ger ökad säkerhet för ditt kort och lägre risk för missbruk. Du kan fastställa säkerhetsgränserna i samband med att du beställer kortet, och du kan alltid ändra dem efter behov i nätbanken eller OmaMobiili.

Ändringar av säkerhetsgränserna verkställs i realtid. Du kan också bestämma om det ska vara tillåtet att göra nätköp med kortet eller inte. Geografiska begränsningar ger ditt konto säkerhet, eftersom ingen kan använda ditt kort utanför ett definierat område. Det är dessutom enkelt att tillfälligt utvidga landsbegränsningarna till exempel när du ska resa.

Nedladdningsbart material (på finska)

Läs mer