Arvopaperipalveluissamme tapahtuu muutoksia syksyn 2022 aikana. Yhteistyömme nykyisen palveluntarjoajan Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oyj:n kanssa päättyy ja sinun tulee valita toinen palveluntarjoaja arvopapereiden kaupankäynnille sekä arvopapereiden säilyttämiselle 10.7.2022 mennessä. Muutoksella ole vaikutusta rahastojesi tai vakuutussijoitustesi omistuksiin tai niiden ostamiseen ja myymiseen ja ne näkyvät edelleen verkkopankissa.

Olemme tehneet yhteistyösopimuksen Saxo Bank A/S:n kanssa, jonka sidonnaisasiamiehenä toimii Mandatum Life Palvelut Oy. Saxo Bank tarjoaa nykyistä huomattavasti monipuolisemmat, kattavammat ja nykyaikaisemmat palvelut. Voit tehdä sijoituksia kymmenillä eri osake- ja johdannaismarkkinoilla ja kymmeniintuhansiin eri sijoituskohteisiin. Lisäksi henkilöasiakkailla on mahdollisuus avata osakesäästötili.

Suosittelemme siirtämään arvo-osuustilin maksutta Saxo Bankiin alempaa tältä sivulta löytyvillä ohjeilla. Suosittelustamme huolimatta, voit kuitenkin valita uuden palveluntarjoajan vapaasti.

Mandatum vastaa Trader-kaupankäyntipalvelussa asiakkaan tunnistamisesta, suomenkielisestä asiakaspalvelusta ja palvelun markkinoinnista. Tanskalainen Saxo Bank vastaa palvelussa kaupankäynnistä, arvopapereiden säilytyksestä ja viranomaisraportoinnista. Trader-kaupankäyntipalvelussa asiakkuus aukeaa Saxo Bankiin.

Oma Säästöpankin ja Mandatumin arvopaperipalveluun liittyvä yhteistyö ei sisällä palkkionpalautuksia kummallekaan osapuolelle. Suosittelustamme huolimatta voit siirtää arvo-osuustilisi sisällön vapaasti haluamallesi palveluntarjoajalle, joita löytyy Suomessa useita.

Autamme mielellämme ja voimme varata ajan neuvotteluun, jos haluat keskustella tästä muutoksesta, arvo-osuuksien myynnistä saatujen varojen uudelleensijoittamisesta tai tarkistaa nykyiset pankkipalvelusi tarpeet.

Neuvomme ja autamme mielellämme konttoreissamme tai asiakaspalvelussamme, joka palvelee ma-pe klo 8-20ja la klo 10-14 numerossa 020 764 0600 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min). Voit lähettää meille viestiä myös verkkopankin tai OmaMobiilin kautta, mikäli käytössäsi on OmaSp:n verkkopankkitunnukset.

Traderin sivuilla olevalle OmaSp:n kampanjasivulle pääset tästä.


Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on Saxo Bank?

Mikä on Mandatum?

Mikä on Mandatum Trader?

Jos sait viestin, jossa sinua suositellaan siirtämään arvo-osuustili Saxo Bankiin

Sain viestin, jossa minulle suositellaan siirtämään arvo-osuustilin omaisuus Saxo Bankiin? 

Sain viestin Mandatum Traderin asiakaspalvelusta, että minuun otetaan yhteyttä lisätietojen pyytämiseksi. Mistä tässä on kyse?

Mitä tapahtuu rahastosijoituksilleni?

Mitä tapahtuu vakuutussijoituksilleni?

Voinko olla siirtämättä arvo-osuustiliäni? 

Aiheutuuko minulle kustannuksia arvo-osuustilin siirrosta?

Onko asiakkuuteni siirrolle erityisiä vaatimuksia?

Mitä siirrossa tapahtuu, siirtyykö arvo-osuustilini ja sen tiedot automaattisesti. 

Kuinka kauan voin käydä kauppaa osakkeilla tai muilla arvo-osuuksilla OmaSp:n verkkopankissa?

Voinko ostaa osakkeita tai muita arvo-osuuksia OmaSp:n konttoreissa? 

Näenkö osakkeet OmaSp:n verkkopankissa?

Mitä tapahtuu arvopaperikaupankäynnin limiitilleni?

Muuttuuko arvo-osuustilini numero?

Mistä löydän OmaSp:ssa olevan arvo-osuustilin numeron?

Miten lisään hankintahinnat ostoerittäin?

Mistä tiedän, omistanko ulkomaisia arvopapereita?

Veloittaako Trader salkun avaamisesta tai säilyttämisestä säilytys- tai hallinnointimaksuja?

Millainen on Mandatum Traderin hinnoittelu?

Kuuluvatko Saxo Bankissa olevat varat talletussuojan piiriin?

Kuuluvatko sijoitukseni sijoittajasuojan piiriin?

Mistä saan osakkeisiin ja muihin arvo-osuuksiin liittyvät viranomaisraportit?

Siirtyvätkö kaupankäyntitietoni automaattisesti Suomen verottajalle?

Vaikuttaako siirto vuoden 2022 veroraportointiin?  

Minulla on listaamattomia osakkeita, mitä teen niille?

Mille markkinoille voin sijoittaa Mandatum Traderissa?

Mistä saan jatkossa tietoa ja apua omista arvo-osuuksistani?

Saako OmaSp tai Mandatum palkkionpalautuksia yhteistyöstä?

Mistä löydän yrityksen LEI-tunnuksen?

Tarvitseeko yritys LEI-tunnuksen arvo-osuuksien myyntiä varten?

Tarvitseeko yritys LEI-tunnuksen arvo-osuuksien siirtoa varten?

Jos sait viestin, että arvo-osuustilisi irtisanotaan:

Sain viestin, että minun on siirrettävä tai myytävä arvo-osuustilini omaisuus OmaSp:ssa. Mistä tässä on kyse? 

Mikä on arvo-osuustilin irtisanomisaika?

Miksi minulle ei suositella Saxo Bankia?

Miksi OmaSp valitsi Mandatum Traderin?

Onko Mandatum Trader kalliimpi kuin OmaSp:n palvelu? Hintaero?

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen osakesäästötiliin:

Mikä on osakesäästötili?

Voinko avata osakesäästötilin Mandatum Trader-kaupankäyntipalveluun?

Saako tilille siirtää lisää rahaa, jos tilin markkina-arvo on laskenut alle 50 000?

Maksanko osakesäästötilillä veroa voitolla myymistäni sijoituksista tai osingoista?

Miten tililtä nostettuja varoja verotetaan?


Mikä on Saxo Bank? 

Saxo Bank on vuonna 1992 Kööpenhaminassa perustettu arvopaperikaupankäyntiin erikoistunut fintech-yhtiö. Saxo Bank tarjoaa palveluitaan yli 170 maassa ja yhtiöllä on maailmanlaajuisesti yli 2 500 työntekijää.

Takaisin ylös


Mikä on Mandatum?

Mandatum on arvostettu rahan ja hengen asiantuntija, joka tarjoaa yksityis- ja yritysasiakkailleen kattavat vaurastumisen ja varautumisen palvelut. Palveluihin kuuluvat sijoitussidonnaiset vakuutukset ja niihin liittyvä varainhoito, säästämisen ja sijoittamisen palvelut, henkilövakuutukset ja yritysten eläke- ja palkitsemisratkaisut sekä niihin liittyvä konsultointi. Mandatumilla on noin 300 000 henkilöasiakasta ja 20 000 yritysasiakasta, ja sen hallinnoima varallisuus oli vuoden 2021 lopussa noin 29 miljardia euroa. Mandatum Life Palvelut Oy toimii Saxo Bank A/S sidonnaisasiamiehenä Trader palvelussa.

www.mandatumlife.fi

Takaisin ylös


Mikä on Mandatum Trader?

Mandatum Trader on edistyksellinen kaupankäyntipalvelu, jonka sidonnaisasiamiehenä Suomessa toimii Mandatum, ja jonka tarjoaa tanskalainen Saxo Bank A/S. 

Traderissa asiakas voi käydä kauppaa kymmenillä eri osakemarkkinoilla ja kymmenillä tuhansilla sijoituskohteilla. Osakkeiden, rahastojen ja ETF:ien lisäksi valikoimaan kuuluvat myös valuutat, raaka-aineet, futuurit, optiot ja bondit kymmenillä markkinoilla. Traderistä löytyy myös ammattimaiset työkalut ja analyytikoiden tuottamat tavoitehinnat ja suositukset aktiivisempaankin kaupankäyntiin. Hakutyökalut helpottavat eri sijoituskohteiden etsimistä ja toimeksiantotyyppejä on useita.  

Traderissa maksetaan ainoastaan kaupankäynnistä. Asiakas voi valita sijoitustyyliinsä sopivan alustan kolmesta vaihtoehdosta ja vaihtaa niiden välillä veloituksetta. Lue lisää hinnoittelusta: https://www.mandatumtrader.fi/hinnoittelu/ 

Takaisin ylös


Sain viestin, jossa minulle suositellaan siirtämään arvo-osuustilin omaisuus Saxo Bankiin?

OmaSp:n arvo-osuustilipalvelut lopetetaan ja haluamme suositella asiakkaillemme parempia kaupankäyntipalveluita. Asiakkuuden hakeminen ja avaus tehdään minkä tahansa suomaisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa https://www.mandatumtrader.fi/tule-asiakkaaksi/

Oma Säästöpankin ja Mandatumin arvopaperipalveluun liittyvä yhteistyö ei sisällä palkkionpalautuksia kummallekaan osapuolelle. Suosittelustamme huolimatta voit siirtää arvo-osuustilisi sisällön vapaasti haluamallesi palveluntarjoajalle, joita löytyy Suomessa useita.

Takaisin ylös


Sain viestin Mandatum Traderin asiakaspalvelusta, että minuun otetaan yhteyttä lisätietojen pyytämiseksi. Mistä tässä on kyse?

Asiakkaaksi hakuprosessissa on tiettyjä kysymyksiä, jotka liittyvät mm. sijoitettavan summan kokoon, poliittiseen vaikutusvaltaan ja yleiseen riskiarviointiin. Niiden perusteella osalta asiakkaista pyydetään lisätietoja. Se ei silti tarkoita, että hakemus olisi hylätty.

Takaisin ylös


Mitä tapahtuu vakuutussijoituksilleni?

Vakuutussijoituksesi jatkuvat ennallaan. Voit seurata vakuutussijoituksiasi OmaSp:n verkko- ja mobiilipankissa. Vakuutussijoitusten toimeksiannot onnistuvat konttorissa kuten aiemminkin.

Takaisin ylös


Mitä tapahtuu rahastosijoituksilleni?

Rahastosijoituksesi jatkuvat ennallaan. Voit seurata myös jatkossa rahastosijoituksiasi OmaSp:n verkko- ja mobiilipankissa. Rahasto-osuuksien osto ja myynti onnistuu verkko- ja mobiilipankissa sekä konttorissa kuten aiemminkin. 

Takaisin ylös


Voinko olla siirtämättä arvo-osuustiliäni? 

Valitettavasti tili on siirrettävä, koska jatkossa kaupankäynti- ja säilytyspalveluita ei enää tarjota OmaSp:n verkkopankissa ja konttoreissa.

Takaisin ylös


Aiheutuuko minulle kustannuksia arvo-osuustilin siirrosta?

OmaSp ei peri sinulta palkkioita arvo-osuustilin tai ulkomaisten arvopapereiden muutokseen liittyvästä siirrosta. Varmistathan valitsemaltasi vastaanottavalta palveluntarjoajalta heidän mahdollisesti perimänsä palkkiot siirrosta. Suosittelemamme Mandatun Trader -kaupankäyntipalvelu ei peri palkkioita siirrosta. Huomaathan, että perimme kuitenkin normaalit säästämisen ja sijoittamisen hinnaston mukaiset palkkiot siirtopäivään asti. Halutessasi voit tutustua ennakkoon Mandatum Trader -kaupankäyntipalveluun https://www.mandatumtrader.fi/ ja hinnastoon https://www.mandatumtrader.fi/hinnoittelu/#tili-hinnasto

Takaisin ylös


Onko asiakkuuteni siirrolle erityisiä vaatimuksia?

 Asiakkuus ja kaupankäynti edellyttävät, että sinulla on verkkopankki, sähköpostiosoite sekä matkapuhelin.

Takaisin ylös


Mitä siirrossa tapahtuu, siirtyykö arvo-osuustilini ja sen tiedot automaattisesti?

Tilillä olevat suomalaiset arvo-osuudet siirtyvät, kun teet arvo-osuustilin siirtopyynnön Trader kaupankäyntipalvelussa. Siirtoa varten tarvitset arvo-osuustiisi numeron. OmaSp:ssa olevan arvo-osuustilin numeron löydät verkkopankista Varallisuus -> Varat -> säilytys -> Arvo-osuudet osiosta. Myytyjen arvopapereiden tiedot eli ns. historiatiedot eivät siirry. Verotusta varten asiakkaan tulee huolehtia arvopapereiden ostoerien hankintahinnoista ja päivämääristä. Tiedot ovat saatavilla OmaSp:n konttoreista.

Siirron sijaan voit myydä säilytyksessäsi olevat arvopaperit jättämällä myyntitoimeksiannon verkkopankissa tai konttorissa. Jos arvopaperisi eivät ole kaupankäynnin kohteena (ns. listaamattomat osakkeet tai joukkovelkakirjalainat), tulee niille etsiä itse ostaja tai siirtää ne toiselle palveluntarjoajalle.

Myynti aiheuttaa normaaliin tapaan myyntivoiton tai -tappion realisoitumisen verotuksessasi. OmaSp ei vastaa aiheutuvista veroseuraamuksista. Kun olet myynyt säilytyksesi, lopetamme arvopapereiden säilytykseen ja välitykseen liittyvät palvelusi.

Jos et ole siirtänyt tai myynyt arvo-osuustilisi omistuksia ja säilytystililläsi mahdollisesti olevia ulkomaisia arvopapereitasi viimeistään 10.7.2022 mennessä, muutoin OmaSp joutuu valitettavasti siirtämään tai myymään arvo-osuudet Oma Säästöpankin arvopaperipalvelun säilytysehtojen kohdan 10 mukaisesti. Tiedotamme noudatettavasta menettelystä tarvittaessa tarkemmin heinäkuussa. OmaSp:n mahdollisesti toimittama siirto tai myynti tapahtuu syksyn aikana, kuitenkin viimeistään 30.11.2022 mennessä.

Mahdollisen myynnin jälkeen vähennämme myyntihinnasta myynnistä aiheutuneet kulut ja mahdollisesti erääntyneet säilytyspalkkiot. Tämän jälkeen maksamme myynnistä tilitettävät varat säilytyspalveluun liittyvälle pankkitilillesi. Vastaat tässäkin tilanteessa itse myynnin aiheuttamista veroseuraamuksista. OmaSp ei vastaa myyntien lopputuloksesta ja myynnit voivat olla sinulle tappiollisia.

Takaisin ylös


Kuinka kauan voin käydä kauppaa osakkeilla tai muilla arvo-osuuksilla OmaSp:n verkkopankissa?

Voit jatkaa kaupankäyntiä OmaSp:n verkkopankissa normaalisti arvopaperien siirtoon asti. Siirron ollessa kesken kaupankäynti voi aiheuttaa siirron peruuntumisen.

Takaisin ylös


Voinko ostaa osakkeita tai muita arvo-osuuksia OmaSp:n konttoreissa? 

Voit jatkaa osakkeiden ostamista OmaSp:n konttoreissa asiakkuutesi siirtoon asti.

Takaisin ylös


Näenkö osakkeet OmaSp:n verkkopankissa?

Osakkeiden näkymä poistuu OmaSp:n verkkopankista asiakkuutesi siirron jälkeen. Voit itse lisätä OmaMobiili -sovelluksen OmaVaraan myös omistamasi osakkeet näkyviin, vaikka olet siirtänyt osakkeet toiselle palveluntarjoajalle.

Takaisin ylös


Mitä tapahtuu arvopaperikaupankäynnin limiitilleni?

OmaSp:n arvopaperikaupankäynnin limiitti poistuu samassa yhteydessä, kun arvo-osuustilisi lopetetaan.

Takaisin ylös


Muuttuuko arvo-osuustilini numero?

Arvo-osuustilisi lopetetaan OmaSp:ssa ja saat uuden arvo-osuustilin ja numeron uudelta palveluntarjoajaltasi.

Takaisin ylös


Mistä löydän OmaSp:ssa olevan arvo-osuustilin numeron?

Arvo-osuustilin numeron löydät verkkopankista Varallisuus -> Varat säilytykset -> Arvo-osuudet. Tiedon saat myös OmaSp:n konttorista, jos sinulla ei ole verkkopankkia.

Takaisin ylös


Miten lisään hankintahinnat ostoerittäin?

Traderissa etsi instrumenttikohdassa omistamasi arvopaperi ja ilmoita ostoerän tiedot (osakkeiden lukumäärä, hankintahinta eli osakkeen kurssi hankintahetkellä sekä hankintapäivä). Mikäli samalla arvopaperilla on useampi ostoerä, hae samaa arvopaperia uudestaan ja toista toimenpide.

Takaisin ylös


Mistä tiedän, omistanko ulkomaisia arvopapereita?

Suomalaisten arvopapereiden ISIN-koodi (arvopaperin tunnistenumero) alkaa usein kirjaimilla FI. Lisäksi suomalaisten arvopaperit ovat arvo-osuustilillä säilytyksessä. Ulkomaiset arvopaperit näkyvät sinulla muut lajit -säilytyksessä verkkopankissa. Ulkomaiset arvopaperit eivät siirry arvo-osuustilin mukana, vaan siirrot tehdään lajikohtaisesti säilyttäjien välillä. Mikäli omistat ulkomaisia arvopapereita, olet saanut siitä erillisen kirjeen. Siirtäessäsi ulkomaisia arvopapereita toiselle palveluntarjoajalle sinun tulee ilmoittaa siitä alla olevat tiedot sekä uudelle palveluntarjoajalle että OmaSp:lle.

Takaisin ylös


Veloittaako Trader salkun avaamisesta tai säilyttämisestä säilytys- tai hallinnointimaksuja?

Mandatum Trader ei tällä hetkellä peri tilin tai salkun avaamisesta tai säilyttämisestä maksuja asiakkaalta. Muiden palveluntarjoajien hinnaston saat suoraan palveluntarjoajalta.

Takaisin ylös


Millainen on Mandatum Traderin hinnoittelu?

Traderissa asiakkuuden avaus ja arvopapereiden säilytys on tällä hetkellä maksutonta. Maksat ainoastaan kaupankäynnistä. Hinnoittelutaso määrittyy kaupankäyntiaktiivisuuden tai salkun arvon mukaan. OmaSp:lta siirtyvät asiakkaat voivat käydä jopa 2 kk kauppaa parhaassa Best-hintaluokassa (alk. 0,03 %, min. 3 €), jonka jälkeen he siirtyvät kaupankäyntiaktiivisuutensa/salkun arvon määrittämälle hintaluokalle (Basic/Plus/Best). Asiakkaat voivat valita kolmesta eri sijoitussovelluksesta sopivimman - tai vaihdella sovellusten välillä tilanteen mukaan. Eri sovellusten välillä ei peritä erillistä maksua.

Lue lisää hinnoittelusta: https://www.mandatumtrader.fi/hinnoittelu/

Takaisin ylös


Kuuluvatko Saxo Bankissa olevat varat talletussuojan piiriin?

Palvelussa olevat käteisvarat kuuluvat pääsääntöisesti Tanskan talletussuojan piiriin, joka on sama kuin Suomessa eli 100 000 €. Voit tutustua talletussuojaan ja mahdollisiin mm. yritysmuodosta johtuviin rajoitteisiin tarkemmin https://www.fs.dk/finansiel-stabilitet-at-a-glance/danish-guarantee-fund

Takaisin ylös


Kuuluvatko sijoitukseni sijoittajasuojan piiriin?

Omistetut arvopaperit kuuluvat pääsääntöisesti Tanskan sijoittajien korvausrahaston piiriin, jossa välittäjän konkurssitilanteessa niitä korvataan enintään 20 000 €:n edestä/sijoittaja. Voit tutustua suojaan ja mahdollisiin mm. yritysmuodosta johtuviin rajoitteisiin tarkemmin https://www.fs.dk/finansiel-stabilitet-at-a-glance/danish-guarantee-fund

Takaisin ylös


Mistä saan osakkeisiin ja muihin arvo-osuuksiin liittyvät viranomaisraportit?

Siirtoon asti raportoinnista vastaa OmaSp. Siirron jälkeen raportoinnista vastaa Saxo Bank A/S tai muu valitsemasi palveluntarjoaja.

Takaisin ylös


Siirtyvätkö kaupankäyntitietoni automaattisesti Suomen verottajalle?

Saxo Bank toimittaa Mandatum Traderin kaupankäyntitiedot osakkeiden, ETF:ien, rahastojen ja joukkovelkakirjojen osalta automaattisesti Suomen verottajalle. Muistathan tarkistaa, että esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat oikein.

Mandatum Traderissa saat käyttöösi myös arvopapereiden luovutusvoitot ja -tappiot summaavan 9A-näkymän.

Muiden palveluntarjoajien osalta saatte tiedot viranomaisraporteista suoraan palveluntarjoajalta.

Takaisin ylös


Vaikuttaako siirto vuoden 2022 veroraportointiin?  

Siirtoa edeltävät luovutustapahtumat raportoidaan OmaSp:n toimesta kuten ennenkin. Siirron jälkeiset Mandatum Traderissa tapahtuneet luovutustapahtumat raportoidaan Saxo Bankin toimesta. Muiden palveluntarjoajien osalta saatte tiedot luovutustapahtumista suoraan palveluntarjoajalta.

Takaisin ylös


Minulla on listaamattomia osakkeita, mitä teen niille?

  • Voit siirtää arvo-osuustilillä olevat listaamattomat osakkeet toiselle palveluntarjoajalle.
  • Voit yrittää itse etsiä niille ostajan ja myydä ne. Verkosta mm. löytyy yhtiöitä, jotka ostavat listaamattomia osakkeita.
  • Voit ottaa yhteyttä konttorisi sijoitusneuvojaan, joka antaa sinulle opastusta listaamattomien osakkeiden myynnistä.

Mandatum Traderiin ei voi siirtää listaamattomia osakkeita.

Takaisin ylös


Mille markkinoille voin sijoittaa Mandatum Traderissa?

Mandatum Traderissa voit ostaa ja myydä osakkeita, rahastoja, joukkovelkakirjoja, valuuttoja ja johdannaisia kymmenillä eri markkinoilla.

Valikoima kattaa Pohjoismaiden, muun Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoiden lisäksi kiinnostavia markkinoita kuten Kiina, Japani, Singapore ja Australia, joihin sijoittajilla ei tavallisesti ole helppoa pääsyä. Koko Saxo Bankin online-kaupankäynnin valikoima löytyy Mandatum Traderista.

Takaisin ylös


Mistä saan jatkossa tietoa ja apua omista arvo-osuuksistani?

Mandatum vastaa Traderin suomenkielisestä asiakaspalvelusta: trader@mandatumlife.fi, p. 010 516 8970 (pvm/mpm) ma-pe 9-16. Mikäli valitset muun palveluntarjoajan, saat tietoa suoraan heiltä.

Takaisin ylös


Saako OmaSp tai Mandatum palkkionpalautuksia yhteistyöstä?

OmaSp ja Mandatum eivät saa palkkionpalautuksia arvopaperipalveluun liittyvästä yhteistyöstä.

Takaisin ylös


Mistä löydän yrityksen LEI-tunnuksen.

LEI-tunnuksen voi tarkistaa https://tietopalvelu.ytj.fi/

LEI-tunnusta voi hakea PRH:lta osoitteesta https://www.prh.fi/fi/lei-tunnus.html. Myönnetyn LEI-tunnuksen löydät YTJ:stä https://tietopalvelu.ytj.fi/yrityshaku.aspx?kielikoodi=1.

Takaisin ylös


Tarvitseeko yritys LEI-tunnuksen arvo-osuuksien myyntiä varten?

Arvo-osuuksien myyntiä varten Yritys tarvitsee LEI-tunnuksen.

LEI-tunnusta voi hakea PRH:lta osoitteesta https://www.prh.fi/fi/lei-tunnus.html. Myönnetyn LEI-tunnuksen löydät YTJ:stä https://tietopalvelu.ytj.fi/yrityshaku.aspx?kielikoodi=1.

Takaisin ylös


Tarvitseeko yritys LEI-tunnuksen arvo-osuuksien siirtoa varten?

Varmistathan tämän asian uudelta palveluntarjoajaltasi. Saxo Bankiin siirtyminen edellyttää LEI-tunnusta.

Takaisin ylös


Sain viestin, että minun on siirrettävä tai myytävä arvo-osuustilini omaisuus OmaSp:ssa. Mistä tässä on kyse? 

Yhteistyömme nykyisen palveluntarjoajan Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oyj:n kanssa päättyy ja sinun tulee valita toinen palveluntarjoaja arvopapereiden kaupankäynnille sekä arvopapereiden säilyttämiselle 10.7.2022 mennessä. Muutoksella ole vaikutusta rahastojesi tai vakuutussijoitustesi omistuksiin tai niiden ostamiseen ja myymiseen ja ne näkyvät edelleen verkkopankissa.

Takaisin ylös


Mikä on arvo-osuustilin irtisanomisaika

Irtisanomisaika on Oma Säästöpankin arvopaperipalvelun sopimusehtojen Yleiset ehdot -osiossa (C) olevan kohdan 10 mukaisesti 1 kk + 7 päivää kirjeen postittamisesta. Sama irtisanomisaika koskee myös verkkopankkiin toimitettavia irtisanomiskirjeitä.
Ulkomaille postitettavien osalta irtisanomisaika on 1 kk + 14 päivää kirjeen postittamisesta.

Takaisin ylös


Miksi minulle ei suositella Saxo Bankia?

Saxo Bank ei ota vastaan kuolinpesiä, edunvalvottavia ja alaikäisiä asiakkaita eikä asiakkuuksia, joilla on listaamattomia arvo-osuuksia.

Takaisin ylös


 Miksi OmaSp valitsi Mandatum Traderin?

Mandatum Trader on korkean teknologian kaupankäyntipalvelu, joka mahdollistaa kaupankäynnin kolmella eri sijoitustyyleihin sopivalla alustalla. Mandatum Trader tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa 37 eri markkinalle ja kymmeniintuhansiin eri sijoituskohteisiin. Mandatum toimii tanskalaisen Saxo Bank A/S:n sidonnaisasiamiehenä Suomessa vastaten suomenkielisestä asiakaspalvelusta, asiakkaan tunnistamisesta ja palvelun markkinoinnista. Mandatumin Trader -kaupankäyntipalvelussa on laaja valikoima sijoituskohteita ja pääsy maailmanlaajuisille markkinoille.

Takaisin ylös


Onko Mandatum Trader kalliimpi kuin OmaSp:n palvelu? Hintaero?

Ei ole. Mandatum Traderissa ei peritä tällä hetkellä säilytyspalkkiota arvo-osuuksien säilyttämisestä. Traderissa hinnoittelu on jaettu kolmeen kategoriaan, johon vaikuttavat sijoitussalkun koko sekä kaupankäyntiaktiivisuus. Traderin hinnastoon pääset tutustumaan täältä: https://www.mandatumtrader.fi/hinnoittelu/

Takaisin ylös


Mikä on osakesäästötili?

Mandatum Trader -kaupankäyntipalvelussa osakesäästötili on kaikille henkilöasiakkaille tarkoitettu osakesäästämisen ja -sijoittamisen väline, joka tuli sijoittajien käyttöön 1.1.2020 alkaen. Osakesäästötilillä voi käydä kauppaa pörssinoteeratuilla kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla.

Takaisin ylös


Voinko avata osakesäästötilin Mandatum Trader-kaupankäyntipalveluun?

Osakesäästötilin voi avata kuka tahansa luonnollinen henkilö. Henkilöllä saa olla samanaikaisesti vain yksi osakesäästötili. Yritys ei voi avata osakesäästötiliä.

Takaisin ylös


Saako tilille siirtää lisää rahaa, jos tilin markkina-arvo on laskenut alle 50 000?

Sijoitusten arvonlasku ei vähennä tilille siirrettyä pääomaa, joten tilille ei saa siirtää lisää rahaa. Vain rahan nostaminen tililtä tai tilin lopettaminen vähentää osakesäästötilille siirrettyä pääomaa. Osakesäästötilin tappion voi realisoida vähennettäväksi verotuksessa lopettamalla osakesäästötilin.

Takaisin ylös


Maksanko osakesäästötilillä veroa voitolla myymistäni sijoituksista tai osingoista?

Osakesäästötilillä myytyihin sijoituksiin tai sijoituksista saatuihin tuottoihin ei kohdistu välitöntä veroa. Osakesäästötiliä verotetaan vasta nostaessasi rahaa tililtä. Noston yhteydessä myös osingot verotetaan kokonaisuudessaan, joten osinkojen osittainen verovapaus ei koske osakesäästötiliä.

Takaisin ylös


Miten tililtä nostettuja varoja verotetaan?

Nostettaessa varoja voitolliselta osakesäästötililtä pääomatuloveroa maksetaan noston tuotto-osasta. Noston tuotto-osa lasketaan markkina-arvon (rahavarat + sijoitusten arvo) ja tilille siirrettyjen varojen perusteella seuraavasti:

nostettava summa * (1 - tilille siirretyt varat / säästötilin markkina-arvo).

Muu osa nostosta on verotonta pääomaa, joka vähennetään noston jälkeen tilille siirretyistä varoista. Nostettaessa varoja tappiolliselta osakesäästötililtä koko nostettava summa on verotonta pääomaa.

Takaisin ylös