Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

Tili ja pankkikortti nuorelle

Kun lapsi kasvaa, omien pankkipalveluiden merkitys korostuu. Kun 15 vuotta täyttäneellä nuorella on omia tuloja, esimerkiksi kesätöistä saatavia palkkatuloja, hänellä on oikeus avata itselleen tili. Muuten tilin voivat avata hänen vanhempansa.

Pankkikortti alaikäiselle 

Vanhemmat voivat tilata alaikäiselle kortin oman harkintansa mukaan. Alaikäiselle soveltuu hyvin Visa Debit Online -kortti, jolla tehdyt ostot veloitetaan suoraan tililtä. Korttia käytettäessä järjestelmä tarkistaa aina tilin saldon, eli saldoa ei voi vahingossa ylittää korttiostoilla tai -nostoilla. Kortissa on lähimaksuominaisuus ja sillä voi nostaa rahaa pankkiautomaatista tunnusluvun kanssa. Kortissa ei ole Credit- ominaisuutta eikä sillä voi tehdä verkko-ostoja ilman verkkopankkitunnuksia.   

16-vuotiaalle voidaan myös antaa rinnakkaiskortti vanhemman luottokorttiin. Rinnakkaiskortti edellyttää molempien vanhempien suostumusta. Käytännössä lapselle tilataan yhdistelmäkortti, jonka Debit –ominaisuudella tehdyt ostot veloittuvat normaalisti lapsen omalta tililtä tai muulta tililtä, johon hänellä on käyttöoikeus. Credit –ominaisuudella tehdyt tapahtumat veloittuvat vanhemman luottokortilta. Yhdistelmäkortti voi tulla kyseeseen esimerkiksi lapsen vaihto-opiskeluvuoden aikana. 

Verkkopankki alaikäiselle 

Vanhemmat voivat avata nuorelle verkkopankin ja liittää siihen aiemmin lapselle avatut pankkipalvelut. Verkkopankkitunnuksilla nuori voi seurata tilitapahtumia kätevästi OmaMobiilin kautta, tehdä tilisiirtoja ja maksaa maksuja. Verkkopankkitunnukset vaaditaan myös sovellus- ja verkko-ostoihin sekä tunnistautumiseen tärkeissä verkkopalveluissa. Nuori voi tarvita omia verkkopankkitunnuksia esimerkiksi tunnistautuakseen koulujen yhteishaussa tai Kelan verkkopalvelussa opintotuen hakua varten. 

Oma Säästöpankin asiakas

ASP-tili alaikäiselle 

ASP-säästämisen eli asuntosäästöpalkkiotilille säästämisen voi aloittaa jo 15-vuotiaana. ASP-tili on helppo tapa säästää ensimmäisen oman asunnon ostoon. ASP-tilin avaamiseen alaikäiselle tarvitaan huoltajien suostumus. Alle 18-vuotiaana ASP-tilille tehtyjen talletusten tulee olla omalla työllä, esimerkiksi kesätyöllä, ansaittua rahaa. Tilille ei voi alaikäisenä tallettaa lahjaksi saatua rahaa.  

18-vuotiaana on aika ottaa oma talous haltuun 

Täysi-ikäisenä moni asia muuttuu kirjaimellisesti yhdessä yössä - niin myös pankkipalveluissa. Kun nuori täyttää 18 vuotta siirtyy pankkiasioiden hoito hänen omiin käsiinsä. Täysi-ikäisenä kaikki nuorelle avatut tilit ja mahdolliset sijoitukset siirtyvät hänen hallintaansa. Vanhemmilta poistetaan käyttöoikeus nuoren tileihin ja tilien sekä sijoitusten katseluoikeus poistetaan vanhempien verkkopankista. Halutessaan nuori voi toki jatkaa vanhempien käyttöoikeuksia tileihinsä. Myös pankkipalveluiden valikoima laajenee täysi-ikäisyyden myötä: Visa Debit Online -kortti voidaan vaihtaa Visa Debit -kortiksi ja nuori voi esimerkiksi hakea lainaa tai luottokorttia.  

Muistilista 18 vuotta täyttävälle 
 

  1. Nyt on viimeistään aika avata verkkopankki! OmaMobiili kulkee kätevästi taskussasi ja pystyt hoitamaan raha-asioita puhelimestasi. 
  2. Visa Debit Online -kortti voidaan vaihtaa Visa Debit -kortiksi. Kortin turvarajat kannattaa päivittää omiin tarpeisiin sopiviksi. Kortti ja tili kannattaa yhdistää käteviin mobiilimaksamisen palveluihin, kuten Apple-, Google- ja MobilePayhin. 
  3. Oletko muuttamassa omillesi? Jos muutat vuokralle, saattaa vuokravakuustilin avaaminen tulla ajankohtaiseksi. Omaa taloutta pyörittäessä kannattaa tutustua myös laskujen maksamisen palveluihimme.  
  4. Haaveiletko oman kodin ostamisesta? ASP-tili on hyvä keino säästää ensiasuntoa varten ja madaltaa kynnystä tulla oman kodin omistajaksi! 
  5. Meillä OmaSp:ssä pankkiasioitasi hoitaa oma asiantuntijasi, joka on tukenasi mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä. Voit lähettää meille viestin, soittaa tai tulla käymään konttorissamme – autamme sinua mielellämme! 

Katso myös

    Henkilöasiakas