Hoppa till huvudinnehåll
OmaSp:n asiantuntija Saara-Sofia Nieminen

Vanliga frågor om lån

Kan jag beviljas lån? Hur ansöker jag om studielån? På den här sidan hittar du svar på de vanligaste frågorna relaterade till lån.

Lån

Studielån är ett säkert lån med statsborgen för att finansiera studier. Du behöver inga övriga borgenärer eller säkerheter. Du kan ansöka om statsborgen för ditt studielån hos FPA samtidigt som du ansöker om studiestöd. När du har beviljats statsborgen kan du göra din studielånsansökan behändigt i nätbanken eller på vårt kontor. Du kan också utföra andra låneärenden relaterade till ditt studielån via nätbanken. I regel kommer studielånet till ditt konto tre bankdagar efter att du har skickat ansökan.

Det är bra att ansöka om bostadslån i god tid, trots att du inte har hittat en ny bostad ännu. Bostadslånet kan ansökas om genom att skicka oss en kontaktförfrågan via vår webbplats eller nätbanken. Du kan också boka tid till en av våra bostadslåneförhandlare via tidsbeställningen på vår webbplats, ringa vår kundtjänst eller vara i direkt kontakt till det närmaste kontoret.

Innan mötet är det bra att du reder ut grunduppgifterna för din ekonomi, som till exempel månatliga inkomster och utgifter. Det är bra att fundera på lånets säkerheter på förhand. Om du önskar kan du göra preliminära låneberäkningar med hjälp av låneräknaren på vår webbplats. 

Bolånehelheten förhandlas fram för att passa just dig på ditt närkontor. Därmed byggs ett skräddarsytt bostadslån med lämpliga säkerheter för dig. Utöver bostadslånet är det viktigt att pengarna räcker till övriga levnadskostnader.

Kontakta oss 

Boka tid

Säkerheternas uppgift är att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet till banken. Säkerheten för ett bostadslån är oftast en köpt bostad, som täcker en viss procent av lånets säkerhet. För den resterande delen krävs en tilläggssäkerhet, som måste vara minst 5 % för en köpare av första bostaden och 15 % för övriga. Tilläggssäkerheten kan vara egna besparingar eller till exempel kan du dra nytta av bolånegaranti köpt från olika leverantörer, som Garantia. Utöver dessa beaktas även övriga eventuella tilläggssäkerheter som insättningar eller skogsområden. Olika tillgångsslag är som säkerheter värderade lite olika och att använda dem som säkerhet för lån bedöms från fall till fall.

Amorteringsfrihet till bostadslånet innebär flexibla lånebetalningsvillkor. Amorteringsfrihet innebär ett uppehåll i återbetalningen av lånet under en viss tid, överenskommen med banken.  Under perioden för amorteringsfriheten betalar du bara räntor och månadsavgifter, alltså någon egentlig avkortning på lånet sker inte. Beroende på lånets storlek kan amorteringsfrihet innebära rentav betydande mindre månatliga utgifter. Du kan ansöka om amorteringsfrihet på ditt bostadslån i nätbanken med blanketten Begäran om ändring av lån eller genom att kontakta banken.

Vanligtvis tecknar man ett bostadslån tillsammans med någon, eftersom när personernas inkomster räknas gemensamt är lånet oftast lite enklare att arrangera. Även kostnaderna i ett gemensamt lån är mindre.

Det finns dock situationer när separata bostadslån rentav kan vara ett förnuftigt alternativ. Till exempel kan mycket olika ekonomiska situationer, som när den ena har en betydande självfinansieringsandel, vara anledning att överväga separata lån. Även säkerheter som släktingar ger kan vara orsak till separata lån: Ibland vill den som ger säkerheten inrikta den endast på lånesumman för en av låntagarna. Kontakta oss så diskuterar vi tillsammans vilken bostadslånelösning som passar er bäst.

Om din livssituation ändras så att du inte längre kan sköta ditt lån eller dina kreditskulder som vi kommit överens om, ta kontakt med oss i ett så tidigt skede som möjligt. Vi går tillsammans igenom din övergripande situation och tar reda på om det exempelvis är möjligt att komma överens om tillfällig amorteringsfrihet för ditt lån.

 

Summan för bostadslånet utvärderas alltid från fall till fall. För oss är det viktigt att du och din familj har pengar över till övriga levnadskostnader efter lånekostnaderna. Lånebeloppet ska vara en sådan storlek att familjen utöver återbetalningen av lånet har råd att njuta av gemensamma stunder, ha hobbyer och rentav åka på semesterresor. Det är också viktigt att spara på sidan om återbetalningen av lånet, så att överraskande utgifter inte riskerar familjens ekonomi och att pengar kan sparas på lång sikt.