Hyppää pääsisältöön
OmaStoori,
Asiointi

Verkkorikollisuus kasvussa - miten tunnistan huijausyrityksen?

Pankin asiantuntija.

"Emme koskaan lähetä sinulle pankista linkkiä, johon sinun pitäisi kirjautua verkkopankkitunnuksin tai antaa korttitietosi. Poliisi tai pankki ei myöskään koskaan ole sinuun yhteydessä ja pyydä kertomaan tunnuksiasi tai salasanojasi. Näin toimii vain rikollinen", väärinkäytösten estämisen tuotepäällikkö Peetu Nurmi muistuttaa.

Lue 10 turvallisuusvinkkiä

Näin verkkorikolliset toimivat

Elämämme on siirtynyt yhä enemmän digitaaliseen maailmaan ja verkossa käsitellään valtava määrä tietoa, joka kiinnostavat myös taloudellista hyötyä etsiviä rikollisia. Esimerkiksi vero- ja pankkiasioiden hoitaminen, terveystietojen käsittely ja ostosten tekeminen on monelle digikanavissa arkipäivää. Verkossa pidetään yhteyttä läheisiin ihmisiin ja jaetaan ajattelematta paljon tietoa omista kiinnostuksen kohteista. Nurmi muistuttaa, että kaikki tämä tieto myös jää verkkoon: "Kaikesta jakamastamme tiedosta meille on ajan saatossa muodostunut digitaalinen identiteetti ja jalanjälki, jonka seurauksena verkossa on paljon tietoa käyttäjästä - ihan syntymäajasta pankkikortin tietoihin."

Verkkorikollisuus on maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden laji. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaiset menettivät viime vuonna yli 30 miljoonaa euroa verkkohuijausten vuoksi, mikä on 60 % enemmän 

kuin vuonna 2020. 

Pankin asiantuntija katsoo hämmentyneenä puhelimen näyttöä.

Verkkorikollisuus tarkoittaa esimerkiksi erilaisia huijausyrityksiä. Tämä voi olla henkilötietojen ja pankkitunnusten kalastelua huijausviesteillä tai valesivustoilla, tai vaikkapa rakkaushuijausta, jossa uhri yritetään saada luovuttamaan rahaa tekeytymällä joksikin toiseksi ja vetoamalla tunteisiin. "Hälytyskellojen on syytä soida, jos henkilö, jota et ole koskaan tavannut, pyytää sinulta rahaa, vaikka vain lainaksi", Nurmi muistuttaa ja jatkaa: "Usein sanotaan, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta. Tämä vanha viisaus pätee hyvin verkkoasiointiin."

 Lue lisää erilaisista huijausmuodoista. 

Lue lisää aiheestaTurvallinen asiointi verkossa
Oma Säästöpankin asiantuntija

Turvallinen asiointi verkossa

10 vinkkiä turvalliseen verkkoasiointiin.

Lue lisää

Lue lisää aiheestaTietoturva ja huijaukset
Oma Säästöpankin asiantuntija

Tietoturva ja huijaukset

Lue lisää

Lue lisää aiheestaVerkkopankin turvallinen käyttö
OmaSp:n asiantuntija

Verkkopankin turvallinen käyttö

Lue lisää

Lue lisää aiheestaPankkikortin turvallinen käyttö
Oma Säästöpankin asiantuntija

Pankkikortin turvallinen käyttö

Lue lisää