Hyppää pääsisältöön
Oma Säästöpankin asiantuntija

Osakesäästäminen - tuottoa osakkeilla

Osakkeet sijoittamisen muotona.

Osakesijoittaminen - kuinka se toimii?

Kun sijoitat osakkeisiin, ostat omistusoikeuksia yrityksestä – sinusta tulee siis yhtiön omistaja. Osakkeiden omistaminen tuo sinulle oikeuksia, kuten oikeuden osinkoon ja osallistumisoikeuden yhtiökokoukseen. Osakkeet tarjoavat pitkällä aikavälillä hyvän tuottomahdollisuuden varoillesi ja osakesijoittajana onnistuminen on todennäköisempää sijoitusajan kasvaessa, jos voi itse valita milloin osakkeet myy. 

Osakesijoittamisessa on aina riski, sillä osakkeiden arvo voi nosta ja tai laskea. On hyvä muistaa, että lyhyellä aikavälillä osakkeiden arvonmuutokset voivat olla hyvin suuria. Arvonheilahtelua eli riskiä voidaan vähentää hajauttamalla sijoituksia useampaan eri yhtiöön. Osakesijoittaminen ei kuitenkaan vaadi suuria pääomia ja osakkeita ostetaan suoraan pörssistä. Osakkeet ovat hyvin likvidejä sijoituksia ja tarpeen tullen osakkeet saa muutettua rahaksi nopeasti.

Oma Säästöpankin konttori

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

Osakesijoittamista varten tarvitset joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Olemme sopineet Mandatumin kanssa arvopaperien kaupankäyntipalveluihin liittyvästä yhteistyöstä. Suosittelemme asiakkaillemme Mandatum Trader -kaupankäyntipalvelua, joka tarjoaa laajan valikoiman sijoituskohteita ja pääsyn maailmanlaajuisille markkinoille.

Trader on kaupankäyntipalvelu, jonka tarjoaa tanskalainen Saxo Bank A/S. Mandatum Life Palvelut Oy toimii Saxo Bank A/S:n sidonnaisasiamiehenä ja vastaa Traderin suomenkielisestä asiakaspalvelusta, asiakkaan tunnistamisesta ja palvelun markkinoinnista. Saxo Bank vastaa palvelun kaupankäynnistä, viranomaisraportoinnista ja arvopaperien säilytyksestä. Traderissa asiakkuus aukeaa Saxo Bankiin.

Lisätietoja Trader-kaupankäyntipalvelusta antaa Mandatumin asiakaspalvelu p. 010 516 8989 (pvm/mpm) ma-pe 9-16 tai sähköpostitse traderatmandatumlife.fi.

Osakesijoittajana ja kannattaa muistaa nämä asiat

  1. Ennen osakesijoittamisen aloittamista sijoittajan on hyvä tehdä sijoitussuunnitelma ja miettiä oman ajankäytön mahdollisuuksia – osakesijoittaminen edellyttää omaa aktiivisuutta.
  2. Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä miettiä sopiva puskuri pankkitilille pahan päivän varalle. Näin osakkeita ei tarvitse myydä epäedullisella arvolla.
  3. Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, siitä suurempaa tuottoa voit odottaa. Alhaisempi riski taas tuo pienemmät tuotot. 
  4. Osakkeet ovat riskisijoitus, mikä tarkoittaa sitä, että kurssiheilunta voi olla voimakasta. Riskit ovat pienemmät, kun sijoitusaika on pitkä ja muistat hajauttaa sijoitukset useaan eri yhtiöön.
  5. Osakkeet tarjoavat pitkällä aikavälillä hyvän tuottomahdollisuuden varoillesi. Historiallinen tuotto ei ole kuitenkaan tae tulevasta.
Oma Säästöpankin asiakas

Rahastosäästämällä pääset osaksi ammattilaisen hoitamaa sijoitussalkkua

Kun harkitset tuottavaa sijoituskohdetta, mutta aikasi ei riitä pörssikurssien ja sijoituskohteiden analysoimiseen, suosittelemme rahastosijoittamista. Rahastosijoittaminen mahdollistaa monipuoliset sijoitusvaihtoehdot ja tuotto-odotukset eri sijoitusprofiileille – myös tuottohakuiselle sijoittajalle. Sijoittamalla rahastoon pääset siis pienemmälläkin summalla osaksi ammattilaisten hoitamaa sijoitussalkkua, eikä sinun tarvitse itse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia. Rahastojen salkunhoitajat analysoivat ja arvioivat sakun sijoituksia jatkuvasti ja tekee tarvittavat muutokset sijoituksiin, jotta rahasto menestyy.  

Määräaikaissijoitukset osana kokonaisuutta

Määräaikaissijoitukset sopivat myös osaksi riskipitoisempia sijoitussalkkuja. Määräaikaissijoitukset ovat vaivaton ja turvallinen tapa säästää, sillä tiedät aina etukäteen tuoton, jonka sijoituksellesi saat. Korko sijoitukselle maksetaan sopimusehtojen mukaisesti, tavallisesti vuosittain. 

Katso myös